avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din cic

va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Copilul meu are 1 an si trei luni si sunt chemata insistent inapoi la servici. Am intrebat la asistenta sociala daca pot revenii in cic in cazul in care nu pot face fata programului si au spus ca odata ce am renuntat nu pot revenii. Eu nu mai stiu ce sa cred pentru ca pe forum am citit ca pot revenii.
Cel mai recent răspuns: adela.c , utilizator 15:21, 31 Octombrie 2009
Concediul pentru cresterea copilului (cf. Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului) se acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap); salariata mama este obligata sa efectueze cele 42 de zile ale concediului postnatal obligatoriu, anterior concediului pentru cresterea copilului. Concediul atrage suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului si, la cerere, se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului – indemnizatia se acorda numai unuia dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile legale privitoare la realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei nasterii. Conform Contractului colectiv de munca unic la nivel national: 2007-2010, articolul 62, dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului, salariata mama poate beneficia de inca un an de concediu fara plata.

Contractul colectiv la nivel national mai prevede ca:
Articolul 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

Articolul 76
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

Iar Codul muncii:
Articolul 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: (...)
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Asa ca, din punct de vedere legal, aveti protectie, in ciuda insistentelor angajatorului. Puteti ramane in concediul legal pentru cresterea copilului pana cand acesta va implini 2 ani, apoi puteti reveni la serviciu si sa va solicitati dreptul de a lucra cu 1/2 de norma (cf. articolului 17, alineatul (2) din contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil.)
Concediul pentru cresterea copilului (cf. Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului) se acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap); salariata mama este obligata sa efectueze cele 42 de zile ale concediului postnatal obligatoriu, anterior concediului pentru cresterea copilului. Concediul atrage suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului si, la cerere, se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului – indemnizatia se acorda numai unuia dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile legale privitoare la realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei nasterii.
Deci, conform textului, in perioada de pana la 2 ani poti relua CIC de cate ori vrei :P
Am si eu o intrebare. Daca angajatorul spune ca in contractul colectiv de munca la nivel de societate nu este aplicabil contractul colectiv la nivel national, respectiv acel art 17, ce facem?
camina23 a scris:
Am si eu o intrebare. Daca angajatorul spune ca in contractul colectiv de munca la nivel de societate nu este aplicabil contractul colectiv la nivel national, respectiv acel art 17, ce facem?

:)):)):)):)):)):)):)):)):))
Scuza-ma, dar asa idiotenie inca n-am vazut! Legea privind contractul colectiv de munca prevede foarte clar ca CCMUN produce efecte pentru toti angajatii si angajatorii din tara. Regulamentele interne si contractele colective de munca de nivel inferior nu pot deroga de la lege (din fericire!).

Fa o sesizare la Inspectia Muncii pentru a verifica acest CCM. Pana atunci, ignora-l. Totusi am o curiozitate: cum de angajatii au acceptat acest CCM la nivel de unitate?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
andreealisievici a scris:

camina23 a scris:
Am si eu o intrebare. Daca angajatorul spune ca in contractul colectiv de munca la nivel de societate nu este aplicabil contractul colectiv la nivel national, respectiv acel art 17, ce facem?

:)):)):)):)):)):)):)):)):))
Scuza-ma, dar asa idiotenie inca n-am vazut! Legea privind contractul colectiv de munca prevede foarte clar ca CCMUN produce efecte pentru toti angajatii si angajatorii din tara. Regulamentele interne si contractele colective de munca la nivel inferior nu pot deroga de la lege (din fericire!).

Fa o sesizare la Inspectia Muncii pentru a verifica acest CCM. Pana atunci, ignora-l. Totusi am o curiozitate: cum de angajatii au acceptat asa ceva???

Alte discuții în legătură

Revenire in concediu de ingrijire copil ancristida ancristida Buna ziua, am o intrebare. Cererea de revenire in concediu de crestere copil trebuie acceptata de Directorul firmei, altfel femeia nu poate reveni ? Cineva ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic- somaj tehnic saccontala saccontala Buna ziua, Ma numesc Daniela Bularda si incepand cu data de 15 februarie 2009 sunt in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului. Copilul s-a nascut ... (vezi toată discuția)
Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)