avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CONTRIBUTII PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CONTRIBUTII PFA

Buna ziua.

Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA sunt obligata sa platesc contributii la sanatate, pensii si somaj? Chiar daca eu platesc contributiile catre stat deoarece am un contract de 8/zi la o institutie publica?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: c.oana , utilizator 19:12, 24 August 2010
Si eu am citit si nu m-am lamurit. Lucrez in invatamant si am si pfa ca traducator. Pana acum am platit doar impozitul pe venit, 16%, la un venit declarat minim, pentru a nu desfiinta pfa-ul, desi nu am incasari. Care este statutul nostru, al salariatilor in alt domeniu, dar si cu pfa? Daca platesc sanatatea, pensiile si somajul ca profesor, le mai platesc si prin pfa? :((
Ne poate da cineva o informatie sigura in privinta asta?
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
allie22, utilizator
Ca PFA cu activitate independenta pentru veniturile profesionale realizate cu caracter repetitiv, chiar daca sunteti salariat la alt loc de munca, se platesc contributiile individuale de asigurari sociale:CASS-5,5%, CAS-10,5%, Contributie somaj-0,5%.
Normele metodologice aprobate prin HG nr. 791/2010 de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, la art.3, prevad: (2) ,,Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională,,.
(3) ,,Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională,,.
CASS s-a platit si pana la 30.06.2010 chiar daca ati fost salariat.
In cazul meu, eu nu am realizat venituri ca traducator. Am depus la inceputul fiecarui an declaratie cu veniturile estimate, trecand o suma minima la care am platit 16% impozit (bani restituiti in anul urmator), si declaratie cu veniturile realizate pe anul anterior. Am declarat venit zero, pentru ca de 3 ani nu am mai lucrat si incasat absolut niciun leu. La venit zero, in ce cuantum platesc celelalte contributii? In plus, la (3) mentioneaza "in mod ocazional", la (2) "in mod repetitiv". Cine stabileste caracterul ocazional sau repetitiv si, deci, unde m-as incadra eu? Sincer, pricep exact zero.
De cand a iesit OUG, este o nebuloasa totala.
Si eu sunt in aceeasi situatie. Sunt profesor cu contract de munca pe termen nelimitat si am si un PFA. Sanatatea e clar ca trebuie platita indiferent de situatie, insa nu imi este clar daca pensia si somajul trebuie platite in conditiile in care nu realizez venituri un fiecare luna ( de exemplu am taiat o factura in mai sin apoi am mai taiat una tocmai in iunie. Din iunie si pana acum nu am mai incasat nimic. Sumele incasate sunt mici, de genul 40-80 lei).
Nu inteleg unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale?
Ma poate lamuri cineva?#-o
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? c.oana c.oana De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma \"venituri repetitive/ocazionale\". Sunt in ceata totala. Sunt profesor cu ... (vezi toată discuția)
Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)
Venituri de natura profesionala - obtinute ocazional Miluka Miluka Buna ziua. Astazi, 11.08.2010, a fost postat un articol pe avocatnet.ro (http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=20689) respectiv \"Haos fiscal: ... (vezi toată discuția)