avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii?

Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). Intrebarea mea este urmatoarea:
Conform OUG 58/2010 si HG 791/2010 as vrea sa stiu ce contributii trebuie platite mai nou catre stat:
16 % impozit ?
10.5 pensii ?
0.5 somaj ?
5.5 sanatate ?
sau platesc doar contributiile de 5.5 % sanatate si 16 % impozit pe venit deoarece sunt angajat cu carte de munca la alta firma ?
Cel mai recent răspuns: Shaloo , utilizator 17:22, 11 August 2010
In cazul unei activitati independente care realizeaza venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, cotele de contributii individuale datorate care se aplica la venitul net realizat sau norma de venit, sunt:CAS-10,5%; CASS-5,5%; Contrib somaj-0,5%.
Normele metodologice aprobate prin HG nr. 791/2010, art. 3 prevad:
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
Ce anume inseamna repetitiv si ce anume ocazional si la ce categorie ma incadrez - dependent sau independent- ?
Sa spunem ca pentru aceasta activitate poate aparea urmatoarea situatie: De exemplu in IANUARIE am 2 evenimente iar apoi 3 luni sa nu mai prestez nici un serviciu apoi in MAI sa am 1 eveniment si in IUNIE sa am alt eveniment iar apoi sa nu mai am nimic 2 luni pana in luna SEPTEMBRIE unde sa spunem ca am 3 evenimente. Precizez ca activitatea este dupa parerea mea una INDEPENDENTA deoarece folosesc propria mea baza materiala iar clientul imi spune doar locul si data unde "imi desfasor activitatea" de exemplu LOCALUL sau HOTELUL unde are loc evenimentul (nunta, botez, cununie, etc.)
La ce categorie ma incadrez? REPETITIV SAU OCAZIONAL (toti clientii sa spunem ca sunt diferiti si nu prestez acelasi serviciu de 2 ori pentru un client). Mai platesc si asigurarile de CASS si SOMAJ sau doar SANATATEA?
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
Shaloo, utilizator
Trebuie sa platiti toate contributiile sociale, sanatate, somaj, pensii.
X-( Nu mai stiu ce sa cred... X-(
Am reusit sa iau legatura cu un contabil care lucreaza si ca inspector fiscal la ANAF iar acesta mi-a spus ca daca lucrez cu carte de munca in alt loc atunci nu mai platesc si asigurarile sociale ci doar impozitul de 16 % si asigurarile de sanatate 5.5 %.
Am intrebat si de ultimele legi si mi-a spus ca tot asa platesc daca mai lucrez in alt loc. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA ... (vezi toată discuția)