avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... control pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

control pfa

Bună ziua,

Am un pfa cu domeniu de activitate "realizare de software la comandă". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec prea des, eu lucrez acasă.
Am următoarele întrebări:
- Controalele fiscului sau ale gărzii financiare sunt anunţate înainte sau inopinate?
- Controalele se realizează neapărat la sediul meu sau mă pot deplasa eu cu documentele fiscale la ei?
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
eugen_r2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 11:42, 28 August 2010
Chiar nu ştie nimeni, dintre cei care au pfa de mai mult timp?
Toate controalele sint inopinante :slap:Ce farmec ar mai avea daca si-ar anunta venirea? :stunned:
Conform OUG 91/2003

(1)Personalul Gărzii Financiare execută:
a)operaţiuni de control curent;
b)operaţiuni de control tematic.
(2)Controlul curent se execută operativ şi inopinat, pe baza legitimaţiei de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu.
(3)Controlul tematic se execută de către comisarii Gărzii Financiare în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.


Controalele ANAF se fac in baza OG 92/2003 :
Art. 97: Proceduri şi metode de control fiscal
(1)În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control:
a)controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului;
b)controlul încrucişat, care constă în verificarea documentelor şi operaţiunilor impozabile ale contribuabilului, în corelaţie cu cele deţinute de alte persoane; controlul încrucişat poate fi şi inopinat.
(2)La finalizarea controlului inopinat sau încrucişat se încheie proces-verbal.
(3)În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele metode de control:
a)controlul prin sondaj, care constă în activitatea de verificare selectivă a documentelor şi operaţiunilor semnificative, în care sunt reflectate modul de calcul, de evidenţiere şi de plată a obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat;
b)controlul electronic, care constă în activitatea de verificare a contabilităţii şi a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare şi testare asistate de instrumente informatice specializate.
(4)În situaţia în care organele de inspecţie fiscală constată că evidenţele contabile sau fiscale ori declaraţiile contribuabilului sunt incorecte, incomplete, false, precum şi în situaţia în care acestea nu există sau nu sunt puse la dispoziţie, organele de inspecţie vor stabili obligaţia fiscală prin utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor. Procedurile şi metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Mulţumesc pentru răspunsuri.
ªi dacă nu mă găsesc la sediu cînd vin ei inopinat, ce vor face?
Pentru că bănuiesc că nu există o obligaţie legală să stau la sediu 8h/zi, 5 zile pe săptămînă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
eugen_r2, utilizator
ATENTIE !
Daca nu sunteti gasit la sediu, vi se lasa o invitatie si daca nu va prezentati la organul fiscal (anaf, garda financiara) adica nu puteti fi gasit si verificat pe procedura OG 92/2003 veti fi declarat inactiv fiscal si vi se va inscrie aceasta fapta ina cazierul fiscal al firmei si al administratorilor firmei.
Cazierul fiscal se anuleaza in termen de 5 ani de la data savarsirii faptei sau prin deces (persoana fizica) sau radiere (persoana juridica) .
Cei care au cazier fiscal nu pot sa mai fie administratori, asociati, etc. in alte firme . Vezi OG 75/2001 !

CONCLUZIE:
Exista obligatia legala de a fi gasit la sediu ! In situatia in care nu esti la sediu trebuie sa dai posibilitatea organului fiscal sa te identifice si verifice ( vezi cele scrise d emine mai sus si legislatia in materie !)

Alte discuții în legătură

Garda financiara stelian67 stelian67 Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda ... (vezi toată discuția)
Legalitate sau abuz? Adrian Copil Adrian Copil Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul ... (vezi toată discuția)
Inactivitatea firmei Rodica Ciolca Rodica Ciolca Ce se intampla cu o societate comerciala care a fost declarata inactiva? Multumesc ! (vezi toată discuția)