avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechimea in munca pentru perioada angajarii cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechimea in munca pentru perioada angajarii cu jumatate de norma

Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al activitatii mele din ultimii ani. Am fost pensionat de boala in urma unei operatii de hernie de disc cu pareza, in anul 2006, din acel an am urmat cursurile facultatii de topografie pe care am absolvit-o in anul 2009. Ca inginer topograf, pentru a ma autoriza in lucrari topocadastrale am avut nevoie de 1 (un ) an vechime ca inginer topograf, astfel incat m-am angajat, cu jumatate de norma - legea nu-mi permitea norma intreaga la gradul de pensionare - astfel ca in luna septembrie 2010 as avea un an de vechime ca inginer topograf.
Va rog sa ma lamuriti daca se considera acest interval , prestat cu jumatrate de norma, ca vechime de un an in cartea de munca.
Va multumesc mult!
Cu stima !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 10 Octombrie 2013
Nu cunosc nici o precizare care sa spuna ca la un program de 4 ore pe zi se considera vechime in specialitate numai jumatate din timpul lucrat.
In cartea de munca, aveti 4 ore, dar cind ajungeti la pensie va calculeaza si cele 4 ore pensie de boala ca perioada asimilata, - Deci numai la pensie aveti 8 ore, normal aveti 6 luni, dar angajatorul dumneavoastra poate sa va dea o adeverinta fara sa specifice faptul ca a-ti lucrat 4 ore, ci numai vechimea si atunci aveti un an. Pe raspunderea lui.
Legea nr. 53/2003 -CODUL MUNCII
ART. 109 (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

In practica, la acordarea sporului de vechime, sporului de fidelitate,calcularea vechimii in specialitatea studiilor/functie, se are in vedere salariatul cu norma intreaga (8 ore/zi, 40 pe saptamana).
Este aberant#-o ca la un salariat care a lucrat 4 sau 2 ore pe zi sa ii se considere ca a lucrat 1 an intreg (la sporul de vechime si la vechimea in specialitatea studiilor) ca si angajatul cu 8 ore zi.:(

Per a contrario, daca persoanei cu fractiune de norma i se considera ca a lucrat un an intreg, atunci salariatului cu norma intreaga, care lucreaza dublu, nu ar trebui sa i se considere ca a lucrat 2 ani intr-un singur an?... Tot aberant :(...#-o


Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator
Avand in vedere ca vorbim de vechime in specialitate, aceasta se calculeaza proportional cu timpul de lucru, respectiv, acum dumneavoastra aveti 6 luni vechime in specialitate.
In ceea ce priveste stagiul de cotizare necesar la pensionare, lucrurile se schimba, adica aveti stagiu de cotizare 1 an, intrucat la calculul pensiei conteaza contributiile virate si nu timpul de lucru.
Are stagiu de cotizare de 1 an la pensie fiindca are 4 ore pensie de boala , insa daca nu ar fi pensionat gr.3, ar avea tot 6 luni, chiar daca a contribuit un an , calculul vechimii in munca si la pensie este de 6 luni .

Alte discuții în legătură

Vechime munca contract cu timp partial monica borz monica borz As vrea sa stiu cum se calculeaza vechimea in munca in cazul unui contract cu timp partial? (vezi toată discuția)
Bună ziua daca lucrez cu cim parțial de 2 ore pe zi la calcularea ... Radulescu7 Radulescu7 Bună ziua daca lucrez cu CIM parțial de 2 ore pe zi la calcularea vechimii se vor lua în considerare numai cele 2 ore sau calculul se face la 8 ore de ... (vezi toată discuția)
Vechime în câmpul muncii Merg Merg Pentru un angajat parttime impozitele cas si cass se vireaza ca si pentru un angajat fulltime,în acest caz vechimea în munca e calculata pentru 4 sau 8 ... (vezi toată discuția)