avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contract norma intreaga
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contract norma intreaga

Buna ziua!
O angajata are contract de munca cu 8 ore/zi, dar lucreaza 6 ore/zi inclusiv sambata si duminica pt. a realiza nr. de ore din luna. Intrebarea mea este: orele lucrate sambata si duminica sunt considerate ore suplimentare?
Cel mai recent răspuns: despi , utilizator 21:35, 10 Septembrie 2010
Nu este legal sa stabilim timpul de munca dupa bunul plac, astfel codul muncii prevede:
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Art. 114. - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Art. 115. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză, dacă această posibilitate este prevăzută în contractele colective de muncă aplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestora, în regulamentele interne.

(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

(4) Programul individualizat de muncă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 109 şi 111.

Art. 116. - Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

SECŢIUNEA 2
Munca suplimentară

Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.

(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Art. 118. - ”(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz.

(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.” (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.

Cititi in intregime din Codul muncii
TITLUL III -Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL I -Timpul de muncă SECŢIUNEA 1- Durata timpului de muncă
despi a scris:

Buna ziua!
O angajata are contract de munca cu 8 ore/zi, dar lucreaza 6 ore/zi inclusiv sambata si duminica pt. a realiza nr. de ore din luna. Intrebarea mea este: orele lucrate sambata si duminica sunt considerate ore suplimentare?


Cum nu sunt realizate numarul de ore din luna ? ... daca lucreaza 5 zile /sapt a 8 ore/zi , este imposibil sa nu realizeze acest numar ... munca in zilele de sambata si duminica este considerata munca suplimentara.
Cand i se acorda reapusul saptamanal ? ... din ce spuneti dvs inseamna ca lucreaza in fiecare zi.
Avand in vedere ca se lucreaza 6 ore / zi rezulta 42 ore pe saptamana, deci 2 ore suplimentare saptamanal.
Problema mai grava este intradevar cea legata de repausul saptamanal.......
In primul rand pt orele lucrate sambata si duminica trebuie sa primeasca un spor la salar.
In al doilea rand sunt incalcate prevederile art. 132, prin urmare ITM-ul poate da amenda si in plus pt orele de sambata/duminica ar trebui acordat spor de 100% (art. 132, 133)
despi a scris:

Buna ziua!
O angajata are contract de munca cu 8 ore/zi, dar lucreaza 6 ore/zi inclusiv sambata si duminica pt. a realiza nr. de ore din luna. Intrebarea mea este: orele lucrate sambata si duminica sunt considerate ore suplimentare?


Problema nu-i chiar asa grava cum o prezinta colegii mei. Daca sunteti in pozitia de angajator angajata sa faca o cerere de flexibilizare a programului de lucru prin prestarea a 6 ore/zi, inclusiv simbata si 4 ore duminica si intocmiti un act aditional la cim cu flexibilitatea programului de munca pt. respectiva angajata dar va sfatuiesc sa nu depasiti 40 ore/saptamina pt. a nu plati ore suplimentare. Faptul ca nu beneficiaza de repaus saptaminal este dorinta angajatului si dvs. ca angajator nu puteti decit sa primiti recunostinta din partea angajatului pt. ca i-ati flexibilizat programul de lucru. Cu actul aditional semnat sunteti acoperit in fata ITM - ului.
@ursul: din pacate solutia dvs nu sta in picioare in fata unui inspector ITM care a citit Codul Muncii.

Sa explic:
Repausul saptamanal este un drept acordat angajatului prin lege -codul muncii 132, 133- la fel ca si orice alt drept, de exemplu salariul sau concediu de odihna.

Pe acelasi rationament angajatul poate "face o cerere" prin care solicita de exemplu reducerea salariului la 300 RON pt un program de 8 ore pe zi.

Din fericire Codul muncii a prevazut situatiile de acest gen la art. 38 din acelasi cod al muncii spune ca:
" ART. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate"

Prin urmare situatia e destul de grava prin prisma faptului ca angajatul este privat de un drept acordat prin lege.

Alte discuții în legătură

Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)