avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in zilele de repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in zilele de repaus saptamanal

va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 de zile,daca nu i se acorda un spor de 200%.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 26 August 2015
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii.

Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in Contractul Colectiv de Munca sau Contractul Iindividual de Munca, dupa caz.

Cuantumul acestui spor nu este reglementat prin act normativ/
doresc sa aflu concret cat timp liber se da pentru 8 ore lucrate in afara repausului saptaminal.
ex. se lucreaza 8 ore si in termen de 60 zile se acorda tim liber platit,acest timp se acorda dublu sau se acorda 1/1adica 8 ore lucrate egal 8 ore libere.
multumesc,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba de repaus saptamanal, se vor acorda ZILE de repaus saptamanal, nu ore libere. Indiferent daca lucreaza 1 ora sau 8 ore in ziua de sambata, de exemplu, angajatul va primi o zi libera. Acea zi libera este una neplatita.
Nu se acorda timp liber platit, intrucat orele de week-end nu sunt ore suplimentare, fiind reglementate distinct.
Programul normal de lucru al unui angajat este de 5 zile lucrate si 2 zile de repaus saptamanal. Aceste zile de repaus se acorda de obicei S+D. Insa se pot acorda si in alte zile ale saptamanii, respectandu-se programul de lucru de 5 zile lucr + 2 zile repaus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Munca in zilele de repaus saptamanal nu se compenseaza in niciun interval de 60 de zile . Cred ca faceti confuzie cu orele suplimentare.

Sporul pentru munca suplimentara poate fi stabilit in procent sau in suma fixa. Niciun act normativ nu stabileste acest cuantum.
Buna ziua,
as dori sa stiu parerea unui specialist: la interpretarea alin. 2 si alin 3 din art. 137, se intelege ca zilele de repaus saptamanal (sunt mai multe) este obligatoriu ca 2 din ele sa fie CONSECUTIVE? Programul de lucru saptamanal nu depaseste 48 de ore, iar intre intre 2 zile sunt 36 ore libere.

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara cmd_ro cmd_ro Buna ziua Conform Art. 122 (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)