avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM- probleme vizate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM- probleme vizate

Buna

Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte:

1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul saptamanii, inspectorii considera ca trebuie sa se acorde un spor, stabilit de societate, dar care nu se aplica numai pentru acele ore lucrate sambata sau duminica, ci pentru intreaga luna. Practic, daca o persoana lucreaza sambata, el ar trebui sa primeasca pentru toata luna un spor.

2. Repaos saptamanal- repaosul saptamanal nu se acorda la societatea noastra sambata si duminica, dar se acorda in alte 2 zile consecutive, aceste zile nu sunt intotdeauna aceleasi. Ei ne cer insa ca repaosul saptmanal, zilele in care se acorda sa fie fixate in regulamentul intern, ceea ce noi nu putem, pentru ca e variabil.

3. Pe de alta parte, regulamentul intern trebuie sa fie semnat de catre toti angajatii sau numai de catre reprezentantii salariatilor?


Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 12:55, 8 Noiembrie 2009
1+2. cf art. 132 (2) Codul muncii - in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudia interesul publica sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin CCM aplicabil sau prin regulamentul intern
(3) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin CCM sau, dupa caz, prin CIM

3. regulametul intern este prerogativa angajatorul. el va fi stabilit cu consultarea reprezentantilor salariatilor. (art 257 Codul muncii)
el va fi adus la cunostinta salariatilorprin grija angajatorului si isi produce efecte din momentul incunostintiintarii acestora.
adica, fiecare salariat trebuie sa-l citeasca si sa dea o declaratie ca a luat la cunostinta de prevederile lui.
Opinia mea:
1. E corect cum v-au cerut inspectorii: spor lunar pentru lucrul in zilele nationale de weekend
2. E corect sa fixati aceste zile, asa cum ele sunt fixate si ca zile de repaos saptamanal, la nivel national. Nu este lasat la latitudinea institutiilor sau angajatilor sa-si ia cand vor ei aceste zile. Deci si in cazul Dv. trebuie sa va conformati.
3. Toti angajatii trebuie sa-l cunoasca si sa-l semneze ca dovada ca au inteles cu mintea lor ce li se cere si sa existe ca proba in instanta, la caz de nevoie.


Prevederile legale le cunosc si eu, ceea ce vreau sa zic este faptul ca, dupa parerea mea din aceste prevederi, nu reiese faptul ca salariatului, care lucreaza sambata, sau duminica si i se acorda in alte zile reapusul saptamanal trebuie sa i se acorde un spor pentru toata luna lucrata si nu numai pentru acele ore lucrate sambata sau duminica.

Gresesc oare, este cineva care acorda un spor pentru toata luna lucrata salariatului care lucreaza sambata?
1. Codul Muncii reglementeaza durata timpului de munca, respectiv durata repausului.
Regula instituita in ce priveste repausul saptamanal este ca acesta se acorda in doua zile consecutive, sambata si duminica.
In cazul in care repausul saptamanal din zilele de sambata si duminica prejudiciaza interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, dupa caz, acesta poate fi acordat si in alte zile, asa cum a fost stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.

In cazul in care repausul saptamanal se stabileste in alte zile decat sambata si duminica, atunci angajatii vor beneficia de un spor la salariu, spor ce a fost stabilit fie prin contractul colectiv de munca, fie prin contractul individual de munca.

Rezulta astfel ca angajatii care au ca repaus saptamanal alte zile decat sambata si duminica, vor beneficia pe langa alte doua zile de repaus si de un spor la salariu, asa cum a fost negociat prin contractul colectiv sau individual de munca.
2. Regulamentul intern va fi adus la cunostinta salariatilor si va fi semnat de catre ei pentru luare la cunostinta.
Aceeasi problema am avut-o si eu cu cei de la ITM referitor la sporul pentru sambata si duminica.
Pana la urma acordam un spor pentru toata luna pentru cei care lucreaza sambata/duminica.

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)
Spor repaus saptamanal cristina bahna cristina bahna ART. 132 din codul muncii spune: (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)