avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de un cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de un cetatean strain

As dori sa stiu daca in urma unui divort de un cetatean cipriot,legea mi-ar incredinta copilul minor mie...mentionez, casatoria a avut loc in Romania,dupa care am locuit acolo in Cipru. Ce sanse am?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:48, 8 Septembrie 2010
Teoretic da.

Dar dvs. chiar credeti ca se poate formula un raspuns dupa o "poveste" scrisa pe doua randuri jumate'? (ma refer la un raspuns...cu cap si coada, altul decat ...la ghici, la plesneala).

Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Am sa relatez mai pe larg problema pe care o am....sunt casatorita cu un cetatean cipriot din anul 2000,casatorie care a avut loc in Romania,apoi am plecat in Cipru si am locuit pana anul trecut cand satula de viata de acolo, si de comportamentul sotului meu,m-am intors in tara cu copilul.Am preferat sa raman aici,am inscris copilul in clasa 1-a,si mi-am vazut mai departe de viata,fara insa ca sa divortez(urma sa o fac)..in timpul acesta tatal copilului a mai venit in Romania si la vizitat,si incet,incet mi-a castigat increderea, si l-am lasat sa vina sa ia copilul in vacanta de vara acolo....(a promis ca-l va aduce inapoi) acum insa el nu mai vrea sa-mi dea copilul,l-a inscris chiar si la scoala acolo....As dori sa stiu ce sanse am,sa-mi recapat copilasul :( daca intentez divort aici in Romania.
Va multumesc!
Sanse aveti, insa procesul in sine si readucerea in tara a minorului nu vor fi deloc simple dar nu imposibile. Nu trebuie sa disperati pentru ca intotdeauna exista o rezolvare mai ales ca minorul este la o varsta frageda si se pot administra probe din care sa rezulte ca este in interesul sau sa fie incredintat mamei si nu tatalui.
Probatoriile in cadrul procesului de divort cu capat accesoriu de incredintare minor,presupun demonstrarea de catre dvs. a unor conditii optime de crestere si educare a minorului , superioare celor oferite de catre tata, pentru ca la incredintarea minorului se analizeaza existenta celor mai prielnice imprejurari, tocmai pentru ca interesul primordial este cel al minorului si el trebuie crescut si educat asa cum se cuvine.
Criteriile avute in vedere de instante in astfel de situatii sunt:
-varsta copilului,
-posibilitatile materiale ale parintilor,
-posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la unul din parinti,
-comportarea parintilor fata de copil inainte de divort,
- comportarea parintilor fata de copil dupa despartirea in fapt a sotilor,
-legaturile de afectiune stabilite intre parinte si copil si intre copil si parinte.
-starea sanatatii copilului,
-probitatea morala a parintilor,
-situatia locativa a parintilor.
Probe:inscrisuri, martori care pot fi si rude, ancheta sociala, interogatoriul paratului pe capatul de cerere privind incredintarea.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
buna ziua.
puteti introduce actiunea de divort si de incredintare a minorului si in romania .
conteaza foarte mult probatoriul administrat in cauza si mai ales rezultatul anchetei sociale .
in functie de aceste aspecte si nu numai, instanta va decide caruia dintre parinti i se va incredinta minorul .
intrebarea mea este : oare sotul dvs. a introdus actiune de divort in cipru?
poate declara ca nu mai stie nimici de dvs., ca nu va cunoaste adresa din romania si poate castiga custodia minorului in statul respectiv..
sfatul meu este sa va grabiti si sa solicitati dvs. increidntarea minorului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort dreambird dreambird :(Salutare tuturor,am o problema si imi este frica sa iau o decizie, sunt din Rep. Moldova, si sunt casatorita in Ro. de 1 an cu cetatean romin, si locuim ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters175146 ContSters175146 sotia mea cu care sunt in curs de divort a plecat in strainatate acum 1.9 luni.eu raminind aici cu cei 2 copii minori .Ce sanse am ca cei 2 copii sa ramina ... (vezi toată discuția)
Divorþ violeta23 violeta23 Buna ziua am o problema si va rog sa ma ajutati am fost căsătorită timp de 7 ani de 6 ani cu acte avem un copil relatia a fost relativ buna pama a inceput ... (vezi toată discuția)