avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme asociatie de proprietari

In blocul in care locuiesc eu sunt mai multe probleme:
Blocul este impartit in mai multe scari.Cam toate s-au impartit la apa rece.Fiecare cu apometrul lui.Doar scara mea si scara vecina au cumva teava comuna.Asa ca citirea intr-un fel se imparte la ambele scari si bineinteles avem pierderi (la ceilalti exista unele persoane fara apometru).Pierderi destul de mari zic eu :1-2 metri cubi de apartament la o scara de 18 apartamente pierderi lunare.
Aici administratorul tine mai multe asociatii si nu prea se implica asa de mult in problema noastra sau sunt alte persoane ce au alte interese.
Tata meu a fost la Apa Vital si cei de acolo au trimis pe cineva care a facut un deviz prin care s-ar face separarea noastra de scara cealalta.Lucrarea nu e prea scumpa 560 si ceva lei. S-au strans ceva bani si s-ar putea plati lucrarea dar unul din cenzori (o baba)care cam se tot duce cand pe la unu cand pe la altu din scara, nu vrea sa facem ruptura ca a vorbit cu alta persoan si lucrarea ar costa vreo 3000 lei nu 560 si ceva lei cum e intocmit devizul asta, in schimb ar vrea sa punem usa de termopan la intrare,sa facem curatenie pe casa scarii.
Presedintele nu prea e de gasit,iar adunarile asociatiei de proprietari erau lasate in grija cenzorului care nu facea adunari ci mergea din casa in casa si ii punea pe oameni sa semneze o hartie de prezenta si asta era adunarea.
Noi am avut probleme cu acoperisul si l-am reparat din banii nostri.Firma a facut deviz dar nu a eliberat factura spunand ca nu are cum sa elibereze deoarece nu poate acorda garantie pe o lucrare asa de mica.Ar fi acordat garantie daca tot acoperisul de pe scara noastra ar fi fost facut de ei. Cand i-am spus "cenzorului " de problema am primit un raspuns de genul" e asta ii dezavantajul ca stai la ultimul etaj ca oricum nu iti dau bani pe reparatie"
Problema de acoperis sa zicem ca acum nu ar mai conta,dar ce as dori eu sa aflu e daca pot face ceva ca acei bani adunati(unde am cotizat si eu) sa se duca unde trebuie adica la separarea de cealalta scara.
Ce vrea dansa e ca si cum "hai sa varuim dar noua ne e sparta teava in casa".Mai mult ca sigur ca sunt si alte interese pe aici deoarece mai are o cunostinta pe la alt etaj si aia culmea consuma 1 maxim 2 metri cubi la 2 persoane,iar in fata blocului nostru ei si-au facut o gradina cu rosii,castraveti,porumb,dovlecei pe care o uda cu galeata cu apa pe care o aduce din bloc,deci sigur consuma mai mult(ei neavand acces la subsol)

Eu m-am mai gandit la ceva,sa suport eu lucrarea respectiva si apoi sa vedem daca mai sunt pierderi asa de mari,iar daca mai sunt pierderi sa merg eu personal + administratorul daca am cum si sa vedem cat de corecta e lumea.Asta in cazul in care pot sa il iau pe administrator si nu o fi si asta de partea "cenzorului".

Va rog mult sa imi dati si mie un sfat,daca pot face ceva sau ideea la care m-am gandit eu e una buna.
Cel mai recent răspuns: Nexus11 , utilizator 12:37, 15 Septembrie 2010
1-Cenzorul,in conformitate cu limitele de competenta legal prevazute detine obligatia sa verifice legalitatea documentelor justificative ale activitatii financiar-contabila a asociatiei,verifica gestiunea si executia bugetului de venituri/cheltuieli,intocmeste si prezinta rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei ,ori de cate ori este necesar.
Nu are calitatea sa se implice si sa dispuna executia sau neexecutia anumitor lucrari de intretinere /reparatii parti comune.
2-"Acoperisul" ,constituie parte comuna,a carei intretinere si reparatie reprezinta obligatia asociatiei de proprietari.
Daca in cazul dvs s-a efectuat o reparatie partiala,strict asupra suprafetei aferenta apartamentului dvs,modalitatea de executie va apartine in totalitate.
Atentie orice lucrare de reparatie /intretinere la parti comune trebuie sa fie realizata priin unitati acreditate.de speciliatate ,sa fie justificata cu documente in conditiile legii insotite de garantie pentru materiale si pentru manopera
3-Intr-un imobil constituit din mai multe apartamente in parte racordate la sisteme de contorizat consum apa,avand in vedere existenta mai multor factori de natura tehnica ,intotdeauna vor exista diferente in plus consum apa intre valoarea facturata si total index consum individual
4-Problemele pe care le sesizati,sunt curente,se intampla in multe asociatii unde reprezentantul legal isi vede de propriile interese,care nu coincid cu interesle generale ale proprietarilor
Lucrarea pe acoperis a fost facuta de mine deoarece ploua in casa si nu se facea nici o adunare a proprietarilor,iar cum cenzorul ii stie cam pe toti si cam are diverse interese nu a fost de acord sa ne ajute cumva.Pentru ca nu puteam sa stau acum sa caut pe toata lumea in timp ce mie imi ploua in casa am facut lucrarea din banii mei,raspunsul cenzorului dupa ce am efectuat aceasta operatiune a fost expus mai sus.Firma e autorizata,dar nu au acordat garantie deoarece pe acoperis un vecin si-a facut cu mana lui hidroizolatia,iar firma care mi-a facut mie lucrarea a trebuit cumva sa se lege de vecin.Vecinul nu o vrut sa faca lucrarea cu firma deoarece e cam zgarcit si cam orice lucru nu e facut de o firma autorizata ci de nea' fanica, sau costica caruia ii da bani sa faca treaba.

Pierderi de apa intr-adevar vor fi mereu,dar la blocul unde locuiesc ai mei un bloc de 10 etaje cu 66 apartamente pierderile sunt de 5 metri maxim.O data sau de 2 ori au fost vreo 10 metri.Pe cand aici unde locuiesc eu pierderile sunt de 10-20 de metri lunar.Plus ca intr-o luna am observat ca una din persoanele din bloc (dupa ce trecusera lunile de iarna) a pus ca a facut un consum de 19 metri cubi,ea deobicei consumand 4,maxim 5 metri.

Pe mine m-ar interesa daca eu as putea face ceva ca lucrarea de separatie sa se poata executa,vor exista intr-adevar pierderi (nu o sa fie exact) dar macar acele pierderi vor fi mai mici. Exista ceva legal? sau daca citez:

"sa suport eu lucrarea respectiva si apoi sa vedem daca mai sunt pierderi asa de mari,iar daca mai sunt pierderi sa merg eu personal + administratorul daca am cum si sa vedem cat de corecta e lumea."

Puteti face lucrarea si pe speze proprii, daca va permiteti, dar nu este corect ca dv. sa platiti atatia bani (terasa si acum un nou bransament de scara), iar ceilalti proprietari sa profite sau sa nu fie pusi la plata.

Intr-o asociatie de proprietari trebuie respectata Legea 230/2007 si normele de aplicare din HG 1588/2007, chiar daca proprietarii vor sau nu vor sa respecte.

Daca nu aveti o conducere care sa administreze asociatia in mod corect, convocati o adunare generala, schimbati actuala conducere, eventual propuneti-va ca presedinte si intrati in legalitate.
M-am gandit si la aceasta idee de a ma propune,dar as dori sa fie in ultimul lucru,deoarece multi dintre locatari se inteleg bine cu "cenzorul" si cum acum sunt cam contra lui, ma gandesc sa nu fie si restul oamenilor intorsi impotriva mea.De aceea tot pun astfel de intrebari ca mai sus.
"Cenzorul" e o baba care i-a crescut pe 1din copii unei vecine,face de mancare pentru altu,e mana in mana cu aia care are gradina cu legume din fata blocului.Cand a fost tata sa stranga niste semnaturi pentru a putea monta o centrala ,a intampinat probleme deoarece lumea nu dorea sa ii deschida,Motivul fiind sa nu ii semneze nimic.Chiar asa a si patit la una din persoane.I-a deschis si cum l-a vazut pe tata i-a inchis usa in nas.(acea persoana fiind "apropiata" "cenzorului"

Tot ma leg de aceste apropieri pe care le are "cenzorul" pentru ca in acest bloc nu prea stau multe persoane.

Unul sta pe acolo dar nu munceste si e "sef " la datorii ,am inteles ca l-au dat pana la urma in judecata,dar nu stiu cand o sa se recupereze datoriile.

Doua persoane nu mai locuiesc pe acolo (una e in italia,cealalta are alt apartament si aici nu a mai dat demult tare. zici ca e bantuit apartamentul la cat de neingrijit se vede de afara)

Presedintele nu prea vine pe acasa si atunci cand vine cam trage la masea.

Alt apartament are pe 2 tineri care nici pe ei nu ii vad si la care "cenzorul" le mai face de mancare. Mai sunt si altii care sunt de partea acestui "cenzor"
Daca va permite-ți material aceasta lucrare este bine să o faceți.
Este puterea exemplului personal.Poate așa vecinii iși vor da seama
de realitate și ii veți atrage de partea dumneavoastră.Pastrați devizul și
chitanțele.

Alte discuții în legătură

Diferete la apa rece Vasile Badea Vasile Badea Poate sa ma lamureasca cineva? La asociatia de proprieteri de cateva luni de zile se plateste pentru apa rece, desi am adus la cunostiinta administratorei si ... (vezi toată discuția)
Convocare adunare generala ContSters122354 ContSters122354 in urma unor nereguli depistate in asociatie , pot sa convoc o adunare generala extraordinara, cu proprietarii din scara mea? neregulile au fost verificate ... (vezi toată discuția)
Probleme acoperis, plata salarii, repartizare pausal! AleSSyaa AleSSyaa Buna seara!Suntem o familie la ultimul etaj (4) al unui bloc cu 18 apartamente si vroiam sa va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in legatura cu reabilitarea ... (vezi toată discuția)