avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre CAS..
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre CAS..

Buna seara, as dori daca se poate un raspuns despre ce trebuie sa plateasca acum angajatul si ce trebuie sa platesca angajatorul, ma refer la asociatii de proprietari respectiv ce trebuie platit ptr. administrator si femeia de serviciu si cetrebuie sa platesca asociatia-angajatorul. multumesc.#-o:O
Cel mai recent răspuns: ContSters166949 , utilizator 23:39, 16 Septembrie 2010
Se platesc taxe la fel ca in cazul unui salariu.
Multumesc dar revin cu aceiasi intrebare, aseara la ora de stiri de pe canalul tvr. 2 un invitat consultant fiscal pe nume x suteu? parca a spus ca in cazul conventiilor civile unde se presupune ca respectivul mai are un serviciu stabil (poate la stat sau privat) si care este platitor de taxe la respectivul serviciu, nu mai trebuie sa plateasca sanatatea deoarece aceasta este retinuta o data la locul de munca stabil..oficial..etc, conventia fiind al doilea loc de munca....totul inca este neclar...
Nu exista asa ceva. Sigur ati inteles bine ? Sanatatea se plateste cu siguranta.

Referitor la prima intrebare, administratorul ar trebui angajat cu CIM. Este evident ca munca prestata e dependenta deci contractul de mandat nu rezolva nimic.
Iar femeia de serviciu cu CIM sau conventie civila.
In cazul conventiei civile asociatia va trebui sa plateasca(in numele beneficiarului venit) toate contributiile, sanatate, somaj, pensii, si evident impozit.
Da de auzit am auzit bine si nu este prima oara cand "aud"( am marcat special) asa ceva, dar de vazut (scris) nu am gasit asa ceva, in fapt asa si ar fi firesc deoarece o persoana este absurd sa plateasca in toate locurile sanatatea deoarece chiar daca ar fi bolnav si ar avea nevoie de o interventie medicala chiar daca ai dat multi bani la sanatate tot va trebui sa platesti (in particular) doctorul si asistentele etc...deci nu conteaza cati bani depui la sanatate se poate chiar sa nu beneficieziniciodata de ei...dar revin doream mai clar sa stiu ce plateste angajatul(cat la suta) si cat plateste angajatorul ce anume si cate procente ...dar totusi nu am primit raspuns....mersiiii
In cazul CIM :

Taxe si impozite angajat
CAS individual 10.5 %
ªomaj 0.5 %
Asigurări de sănătate 5.5 %

Taxe si impozite angajator
CASS 5.2 %
ªomaj 0.5 %
CAS 20.8 %
FNUASS 0.85 %
Fond de risc si accidente 0.4 %
Comision cărţi muncă 0.75 %
Fond creanţe salariale 0.25 %

In cazul conventiei civile :
Taxe si impozite pentru angajat
impozit venit : 16%
CASS 5.5%
CAS 10.5%
somaj 0.5%

In ambele cazuri, retinerile si platile sunt facute de catre angajator, deci de asociatie.

Alte discuții în legătură

Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)
Impozit pe slariu,somaj,cas... nefis nefis buna ziua. va rog o lamurire.daca sunt angajat la 2 societati comerciale,la una cu 8 ore si la alta cu 2 ore pe zi trebuie sa-mi platesca fiecare angajator ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca vs conventia civila (impozitare/contributii: cas, somaj, sanatate, impozit) a21alex a21alex Buna ziua, sunt interesat sa stiu in cazul fiecarui raport de munca(contract de munca sau conventie civila), platitorul(angajatorul) ce si cat plateste la: ... (vezi toată discuția)