avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... facultatea se considera vechime?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

facultatea se considera vechime?

Buna ziua,
sunt inca studenta la zi la UPB si as vrea sa stiu daca pe perioada facultatii am fost angajata dar doar sezonier iar unde m-am angajat mi s-a spus la angajare ca voi semna un contract care va tine loc de carte de munca(Intr-un loc am semnat pe perioada nedeterminata si in alt loc pe perioada determinata).Este posibil asa ceva?In acest caz facultatea sa va adauga ca vechime?
Cel mai recent răspuns: Kazfer , utilizator 22:13, 2 Iulie 2015
se pare ca in caest caz nu!
facultatea se considera vechime doar daca ai absolvit cursuri de zi, cu examen de licenta luat/diploma de licenta.
anii asimilati stagiului de cotizare fara plata sunt (numeric) cati ai facut la facultate.
Facultatea nu este considerata vechime in munca , ci doar stagiu de cotizare asimilat pentu pensie in conditiile absolvirii acesteia , iar cursurile au fost facute la zi.

Daca in timpul facultatii ati fost angajata, atunci perioada care se va lua in calcul va fi cea in care ati avut c.i.m..
Baza legala aceea ce v-au spus colegii mei este data de Legea 19/2000 (actuala lege a pensiilor):
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
...
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
freeelis a scris:

Facultatea nu este considerata vechime in munca , ci doar stagiu de cotizare asimilat pentu pensie

stagiu de cotizare = vechime :D , de ex. 30 de ani vechime inseamna 30 de ani de stagiu de cotizare si per. asimilate (cu sau fara plata contributiei)

[ link extern ] :

" In concluzie, stagiul de cotizare, reglementat de Legea nr. 19/2000, este cunoscut si sub denumirea de vechime in munca. Stagiul de cotizare este compus din perioade de activitate salariata in care s-a platit CAS (vechime in munca) la care se adauga eventualele perioade asimilate, .... "

Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
Otilia23, utilizator

Alte discuții în legătură

Facultate - vechime in munca mancipri mancipri Salariat, termina o facultate ( IF ) obtinand diploma de licenta. Perioada de 4 ani cat a urmat cursurile facultatii a fost si angajat cu CIM pe perioada ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare AndaNav AndaNav Buna ziua! Am 46 de ani si de anul trecut urmez cursurile unei facultati la zi (este prima facultate si este de stat). Din octombrie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua sunt născut în 1982 (41 ani) și activez in mai din ... Dumitru D Dumitru D Buna ziua Sunt născut în 1982 (41 ani) și activez in MAI din 2007 (16 ani) că pompier. In perioada 2000-2002 am lucrat cu carte de munca 2 ani și între ... (vezi toată discuția)