avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Anulare acte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Anulare acte

In cadrul unui dosar penal privind infractiuni de fals ca urmare a efectuarii expertizei grafice s-a constatat autorul unor acte intocmite in fals prin contrafacerea semnaturii. Procurorul care a cercetat cazul a considerat ca documentele se vor anula prin actionare in instanta in proces civil.
Care este procedura in acest caz?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 15:31, 17 Iunie 2011
Din moment ce exista o infractiune dovedita,cu faptuitor cunoscut,procurorul de caz va pune in miscare actiunea penala,va sesiza instanta de judecata,iar in cadrul procesului penal instanta va pronunta o sentinta de condamnare.
Anularea acestui act poate fi realizata de catre o instanta civila,prin introducerea unei actiuni ''anulare act'' la instanta competenta.

andymaurul
In conformitate cu prevederile art. 184 C.pr.civ.
Sunt putin confuza...Daca aceste documente se pot anula in cadrul unui proces penal de ce sa se fi ales calea celui civil?
Speta este urmatoarea: in dosarul penal sunt trei invinuiti; doi dintre acestia au fost gasiti vinovati pentru infractiuni de fals intelectual si fals sub semnatura privata dar prin ordonanta procurorului au fost scosi de sub urmarire aplicandu-li-se amenda administrativa si plata unor cheltuieli judiciare. Cea de a treia persoana a ramas sub invinuire , fiind si faptuitor principal in dosar declinandu-se cauza spre Parchetul de pe langa Judecatorie. Pentru documentele care au fost realizate in fals la cei 2 faptuitori scosi de sub urmarire penala s-a dispus sa se anuleze actele in instanta civila. E corect?
Cu stima
Da,este corect pentru ca asa cum colegul a aratat,din moment ce procesul penal nu mai este valabil pt cei doi,deoarece solutia a dat-o procurorul -sup-solutia este instanta civila,potrivit art.184 cod procedura civila.

andymaurul
Iar pentru cea de a treia persoana se merge pe penal?

Alte discuții în legătură

Dosar penal - urmari Nina1 Nina1 Am formulat plangere penala pentru infractiuni de fals. S-au realizat cerecetari si faptuitorii au fost pusi sub invinuire sub aspectul savarsirii ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - procedura Nina1 Nina1 Buna seara, Parchetul de pe langa Curtea de Apel a emis Citatie pentu persoana care are calitatea de faptuitor in dosarul penal. In citatia respectiva este ... (vezi toată discuția)
Procedura actiune in instanta Nina1 Nina1 Actionez in instanta prin plangere impotriva rezolutiei procurorului dispusa intr-un dosar penal pentru infractiuni de fals si uz de fals. Ma pot constitui ... (vezi toată discuția)