avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

Am o situatie interesanta. In urma unui contract de vinzare cumparare masa lemnoasa din import, incheiat cu o societate comerciala din Romania, in care se stabilea o plata in avans de 50 % in baza facturii proforma, partenerul roman a emis facturile proforma a incasat avansul si nu a livrat marfa.
Intrebarea mea e daca pentru aceasta situatie ma pot adresa instantei in vederea emiterii unei somatii de plata sau ma duc pe calea mai lunga privind actiunea pentru imbogatirea fara justa cauza.
Multumesc
Roxana
Cel mai recent răspuns: Bogdan-Andrei MURARU , Avocat 13:35, 19 Martie 2008
~ Conținut șters la cerere ~
Uite iti scriu cam cum e factura proforma. E emisa pentru suma totala sa zicem 50000 USD, la curs schimb din ziua platii, la care se adauga TVA, la acea data nu era taxare inversa pentru mat lemnos.Dupa suma totala este trecut 25000 Usd la care se face specificatia 50 % avans, cf contract incheiat intre parti.
Fact proforma e emisa la 09.01.2006, iar pe factura apare mentiunea marfa se va livra in saptamina 06.02.2006 - 11.02.2006, pt aceasta va rugam sa achtati factura proforma in aceasta saptamina. Deci pentr astia 50 % marfa nu se vira de nici un fel eventual era incarcat in exterior in vagoane. Partenerul roman si a justificat necesitatea acestei plati in avans pe seama cheltuielilor pe care le ar avea de facut, taxe vamale etc.
Pe mine ma intereseaza daca pot sau nu sa intru pe somatie de plata sau ma duc pe imbogatire farea justa cauza, si ma gindesc si pe penal la ceva in genul inselaciunii in afaceri.
~ Conținut șters la cerere ~
Asta stiu, ca pot sa ma adresez instantei dar intrebarea era ce actiune inaintez : somatie de plata sau intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza ?
Acum incerc sa o rezolv pe calea arbitrajului comercial reprezentantul societatii acceptind un compromis arbitral. Avand in vedere suma pe mine ma intereseaza termenul cel mai scurt, pentru ca amiabil am facut toate demersurile si nimic , eram dispusi sa ni se restituie si doar trei sferturi din suma dar nua vem cu cine ne intelege, pentru ca X - ar trebui sa i fac public numele- nu are de unde , cred ca in final voi ajunge sa atrag si raspunderea administratorului si asa cum am mai spus sa ma duc in npenal pe inselaciune.
Orcum multumesc pentru raspuns
Calea cea mai simpla pentru recuperarea rapida a avansului ramane somatia de plata.

Alte discuții în legătură

Factura detaliata de avans pentru livrare intracomunitara Linda Linda Buna ziua, As dori sa aflu daca este legala (si care este baza) emiterea de facturi de livrare intracomunitara in avans-mentionez ca este vorba de facturi ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata sau.....? iacobcristian iacobcristian Buna ziua am platit suma de 25.000 E+TVA unei firme pe baza unei facturi proforme emisa de alta firma.Este vorba de plata unui avans ptr. un apt.pe care ... (vezi toată discuția)
Plata factura proforma ludeea ludeea Buna ziua, Daca s-a platit de catre o S.C o suma de bani unei alte S.C in baza unei facturi proforme nesemnate si nestampilate(contract nu exista intre cele 2 ... (vezi toată discuția)