avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ?

Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare.
Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot achita contravaloarea a jumatate din amenda in termen de 48 de ore . Mergand la CEC sa o platesc doamna de acolo foarte draguta chiar m-a indemnat sa iau un indigo si sa scriu eu cu mana mea ca nu are nimic.
Datorita faptului ca am fost pusa in imposibilitate de plata si mi s-a incalcat dreptul conferit prin lege prevazut in art. 16 alin (1) si art 28 alin 1 din O.U.G. nr 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor l-am dat pe domnul agent in judecata.
Intrebarea mea este : am sanse sa castig =D> ??
Andreea
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 22:21, 28 Septembrie 2010
da, daca aceasta mentiune este obligatorie a fi mentionata la intocmirea p.v, altfel, nu
DA
In acest caz faceti plingere la judecatorie solicitind instanta sa constate nulitatea absoluta temei legal O.G.2/2001 Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele.........posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; si Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres.

Prin lipsa acestei mentiuni vi s-a incalcat un drept care nu poate fi reparat decit prin anularea procesului verbal deoarece termenul de 48 de ore in care ati fi beneficiat de facilitatile prevazute de lege au expirat datorita lipsei entiunii cu jumatate din minim.
pisicoasa a scris:

Datorita faptului ca am fost pusa in imposibilitate de plata si mi s-a incalcat dreptul conferit prin lege prevazut in art. 16 alin (1) si art 28 alin 1 din O.U.G. nr 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor l-am dat pe domnul agent in judecata.


Sa intelegem ca dvs nu ati formulat contestatie impotriva PV de contraventie ,ci impotriva agentului constatator?
Conform art. 28. din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiei- (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres.
De asemenea in OG nr. 195 la Art.109. - alin (5) se prevede: Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

(6) Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Da puteti contesta procesul verbal de contraventie, in 15 zile de la primire

Nu va vad bine daca ati ascultat-o pe casierita de la CEC si ati completat in PV ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata amnezii rutiere in 48 de ore kid_vova kid_vova Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru ... (vezi toată discuția)
Plata amenzii de circulatie dupa respingerea plangerii mark57 mark57 În 31.03.2014.am primit o amenda de circulație.Am depus o plângere la tribunal,care a fost respinsă în 12.09.2014.Plata amenzii se face integral,sau dacă ... (vezi toată discuția)