avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Buna ziua,
Am si eu niste intrebari:
1. Pentru un angajat part-time cu salariul brut de 400 RON/luna, angajatorul plateste la asigurarea pentru pensie sau nu? (intreb fiindca acest venit este sub cele 4 salarii medii brute pe an)
2. Puteti sa-mi confirmati ca angajatorul este obligat sa-i plateasca asigurarea de sanatate?
3. PFA-urile care sunt si angajate (este vorba de alta persoana decat cea de la pct. 1 si 2) platesc asigurarea de pensie, fiindca pe cea de sanatate stiu deja ca o platesc?
Multumesc anticipat de raspunsuri.

1. Da.
2. Da.
3. Titularul de PFA daca este si angajat la alt loc de munca nu plateste asigurarea pentru pensie, dar plateste contributia de sanatate.
Multumesc mult.
Revin cu o situatie vis-a-vis de care doresc sa ma lamuresc. In martie 2006 m-am facut PFA, ca sa inchei mai apoi in octombrie 2008 din motive de inactivitate. Din martie 2006 pana in iulie 2007 nu am fost angajata nicaieri, PFA-ul fiind singura sursa de venituri(intamplator in perioada aceea am si realizat ceva bani). Ideea este ca eu am fost la Casa de Pensii din Calea Vitan atunci si am intrebat daca sunt obligata sa fac asigurare de pensie daca nu sunt salariat, ci doar PFA si mi s-a spus foarte clar ca nu este obligatoriu. Azi am auzit, si m-am panicat total, ca ar fi fost si atunci obligatorie (asigurare de sanatate am platit, fiindca acolo mi-au spus clar ca trebe fie ca-s angajata, fie ca nu), dar ca nu stiau nici angajatele Casei de Pensie si ca ar incepe astia sa ne vaneze sa platim asigurare de pensie pentru perioada de atunci. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns clar, eventual si cu trimiteri la articole de lege, ca sa stiu si eu concret ce am de facut. Multumesc anticipat.
Anelisa, legea pensiilor valabila pina in decembrie 2010 spunea:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
...
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;


Mai jos, Art. 6 spune:

Art. 6^1 – (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.

Pot linistiti sa te puna sa platesti incepind cu 2006, sunt acoperiti de lege. Pentru 2006 cred ca era un venit minim, daca nu realizai venitul nu trebuia sa te asiguri (cum e acum limita de 8088 RON).

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)