avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Revin fiindca am un mare of. Am tot auzit pareri diferite si vreau totusi sa ma elucidez. Ma poate ajuta cineva cu legislatia in care era precizat clar ca trebuia sau nu sa plateasca in anii 2006 si 2007 contributia pentru asigurarile sociale si pensii o P.F.A. care nu este si angajata (adica nu realizeaza venituri decat din activitati independente). Practic doresc legislatia valabila atunci. Nu pot sa trec peste faptul ca o angajata a CASS-pensii mi-a zis ca nu sunt obligata sa platesc (desi i-am explicat clar ca nu sunt angajata in alta parte si ca la CAS - sanatate mi-au zis ca tre sa platesc si cat trebe).
Multumesc mult de tot.
Legea 19/2000 ( legea pensiilor)

PFA este asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:"
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;


datoreaza cota integrala (31.3%)
Art 21.
(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.


modalitatea de plata: lunar (desi se poate face si anticipat pe o perioada mai lunga)
Art. 22
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) se face lunar de către aceştia, pe baza calculului efectuat şi comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi.


baza de calcul:

Art. 23 – (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
grandanat, utilizator
Multumesc mult de raspuns.
Sunt foarte dezamagita de sistemul acesta si de incompetenta in randul persoanelor care ar trebui sa te informeze.
Cum am platit la Sanatate muuullltiii bani din care nu mi-am luat nici macar o reteta compensatat, puteam foarte bine sa platesc si cativa leuti la Pensii .... era oricum mult mai putin decat la Sanatate....dar na.
Ma rog.
Credeti ca exista posibilitatea sa ma oblige sa platesc mai mult decat 31.3% din venitul minim valabil atunci (adica sa ma oblige sa platesc la venitul realizat?).
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
anelisagreeb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)