avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... delegare si detasare angajati in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

delegare si detasare angajati in strainatate

Buna ziua!

As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre strainatate?
ce tipuri de angajati pot fi trimisi in delegatie, fara a incalca legea?(sa spunem dintre cei cu activitate de birou si un sudor de exemplu trimis la o firma partenera, pot fi trimisi ambii fara probleme in delegatie? delegarea poate fi facuta in scop lucrativ?
exista reglementari europene cu privire la delegarea unor angajati?

multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: roxyalexandru , utilizator 17:25, 3 Octombrie 2010
Potrivit Codului muncii:
1. Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

2. Detasarea - este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Art. 46. [durata detaşării]
(1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In concluzie, Art. 42. [modificarea unilaterală a locului de muncă]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
ok, asta e din codul muncii din romania, ar trebui sa fie clar, insa ce ma intereseaza este, asa cum detasarea unor angajati se face pe baza formularului e101, actual a1,acceptat de statele europene, care ar fi reglementarile europene in cazul delegarii? de principiu, se pot trimite delegati in strainatate, cf codului muncii din romania..insa cum ar reactiona institutiile competente ale unui stat EU in cazul in care din romania se trimit delegati, repet, in scop lucrativ si nu pentru instruire sa sedinte, de exemplu, pentru o perioada sa spunem, de 30,60 de zile..exista astfel de reglementari ale uniunii in care sa precizeze ceva despre delegare?

mersi mult!
DIRECTIVA 96/71/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ªI A CONSILIULUI
din 16 decembrie 1996 privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii
mi-ati putea raspunde practic, de exemplu daca eu imi pot delega(nu detasa) un angajat pe o perioada de o luna la o firma partenera dintr-un stat european, cu scopul ca acest angajat sa efectueze lucrari in contul meu ca angajator, pentru firma partenera,in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre mine si partenerul strain. exista limitari in privinta activitatilor care se pot face in acest fel?(stiu de exemplu ca este permisa delegarea in situatii in care se efectueaza operatiuni de montaj sau service pentru un echipament cumparat din romania de firma partenera) ce alte activitati se mai pot efectua in cazul delegarii in strainatate?

Da, il puteti delega pe acel salariat .. salariatul poate efectua lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în timpul delegarii.

Alte discuții în legătură

Diurna in strainatate lia19 lia19 Am si eu o intrebare.Un salariat care este trimis in strainatate pe ce perioada poate primi diurna?care este numarul maxim de zile in care poate primi ... (vezi toată discuția)
Preaviz din cauza detasarii daliladalila daliladalila Am primit decizie de detasare si am hotarat sa imi dau demisia. Am trimis demisia inainte cu 2 zile de plecare (decizia o primisem cu o zi inainte) iar ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)