avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA vanzare cladiri si teren
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA vanzare cladiri si teren

Buna ziua si La multi ani cu multe impliniri pentru anul 2008!

O societate comerciala a cumparat in anul 2005 de la o persoana fizica o cladire si o suprafata de teren construibil. In cursul anului 2006 s-au adus unele imbunatari acestei cladiri , inregistrate in evidenta contabila ca o crestere a valorii cladirii respective. Precizez ca valoarea imbunatatirilor este mai mica de 50% din valoarea de piata a cladirii. In anul 2008 societatea intentioneaza sa vanda unei persoane fizice cladirea si o parte din teren. Intrebarea mea este daca vanzarea intra in categoria operatiunilor scutite de taxa, conform art 141 alin (2) lit. f din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG 106/2007 si, in consecinta voi intocmi factura fara TVA?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 14:32, 14 August 2008
Incepand cu 01.01.2008 (masurile simplificate) in cazul livrarilor de cladiri, parti de cladire pentru care s-au incasat avansuri si / sau au fost emise facturi pentru valoarea totala sau partiala in regim de taxare inversa pana la 31.12.2007 inclusiv, dar formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate in 2008 se aplica regimul normat de tva numai pentru diferenta dintre valoarea totala a tranzactiei si valoarea avansurilor/facturilor emise in 2007. (OUG 1006/2007 + Norme)
Masurile simplificate privind vanzarile de cladiri si terenuri se aplicau numai in conditia in care atat vanzatorul cat si cumparatorul erau persoane juridice impozabile. Dar in situatia in care vanzatorul este o persoana juridica impozabila , iar cumparatorul este o persoana fizica se mai poate discuta despre aplicarea masurilor simplificate, care incepand cu anul 2008 au fost abrogate?
Va salut.
Masurile simplificate privind vanzarile de cladiri si terenuri se aplicau numai in conditia in care atat vanzatorul cat si cumparatorul erau persoane juridice platitoare de TVA.In situatia in care vinzatorul era persoana juridica platitoare de tva iar cumparatorul era tot o persoana juridica dar neplatitoare de tva ,atunci nu se aplica masura simplificata cumparatorul fiind obligat sa plateasca factura inclusiv tva si nu se facea taxare inversa.
Conform noilor dispozitii aduse de OUG 106/2007 nu se mai aplica masurile simplificate in sensul ca se plateste valoarea cu tva indiferent de faptul ca cumparatorul este sau platitor de tva.Daca cumparatorul este platitor de tva are posibilitatea sa-si deduca tva-ul achitat vinzatorului, iar daca cumparatorul nu este platitor de tva exista posibilitatea sa-si recupereze tva-ul de la finante.
...stati putin...eu din art 141 cod fiscal inteleg ca livrarea de constructi cu sau fara teren e scutita de tva...deci vinzatorul factureaza fara tva...exceptie fac constructiile noi...
Dupa parerea mea aceasta modificare a masurilor simplificate la vinzari de terenuri, cladiri si lucrari de constructii montaj ascunde necesitatea guvernului de a asigura veniturile din taxa pe valoarea adugata la nivel national la bugetul de stat.

Revenind la Codul Fiscal mai jos sint variantele inainte si dupa modificare.
Varianta anterioara spunea: "Art160, alin.(2) Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt:
a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare;
c) lucrarile de constructii-montaj;
d) bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele aflate in stare de faliment declarata prin hotarare definitiva si irevocabila;
e) materialul lemnos, conform prevederilor din norme."

Varianta modificata cu OUG 106/2007 spune : "Art.160,alin.(2)Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt:
a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele aflate in stare de faliment declarata prin hotarare definitiva si irevocabila, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul cometului cu amanuntul;
c) materialul lemnos, conform prevederilor din norme."
In consencinta au fost eliminate masurile de simplificare privitoare la terenuri,cladiri si constructii-montaj

Alte discuții în legătură

Tva teren tcn1996 tcn1996 Am cumparat anul trecut, pe persoana juridica, un teren intravilan de la o persoana juridica si tva-ul s-a compensat intre firme adica nu s-a platit. Anul ... (vezi toată discuția)
Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Tva persoane fizice burceaneluta burceaneluta am vandut un teren in august 2007 si am cumparat un altul in aceiasi zi, pe care l-am vandut in mai 2008, imi poate da cineva o informatie referitoare la tva? (vezi toată discuția)