avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi folosita OUG nr 64/2010 si la dobandirea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi folosita OUG nr 64/2010 si la dobandirea titlului de proprietate?

Buna seara,

Am aflat ca a fost publicata o ordonanţă de urgenta (nr 64/2010) prin care, pe baza dovezi ca s-au plătit taxele fiscale pentru o clădire construita fără autorizaţie pana în 2001, clădirea poate fi intabulată şi inclusă în registrul cadastral si se obţine titlul de proprietate asupra imobilului fără acţiuni judecătoresti suplimentare.

Eu deţin fără titlu de proprietate (am doar certificat de moştenitor dar nici bunicul nu a avut titlu de proprietate) un teren pe care este construita din 1957 casa în care locuiesc.

In prezent am deschis un proces pentru obţinerea titlului de proprietate asupra terenului si al casei invocând uzucapiunea de 30 de ani.

Întrebarea mea este dacă prin aceasta ordonanţă obţin titlul de proprietate asupra casei, acest drept de proprietate se transfera şi asupra terenului?

In acest caz ar mai fi necesar acţiunea de uzucapiune?


Va mulţumesc anticipat pentru timpul acordat citirii mesajului meu şi eventual pentru răspunsurile dumneavoastră!:)
Cel mai recent răspuns: viorell2004 , utilizator 20:23, 20 Iulie 2011
Mergeti pe calea procesului inceput ,este mai sanatos.
1.Obtinand titlu de proprietate asupra casei acest drept de proprietate nu
se transfera si asupra terenului. Este invers - accesiunea imobiliara.

2.Este necesara actiunea in uzucapiune - prin uzucapiune
deveniti si proprietarii terenului.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Daniel Coman, Avocat
OG-ul despre care faceti vb se refera strict la constructii nu si la terenul pe care este edificata constructia.
Prin urmare mergeti in continuare pe instanta cu actiunea privind uzucapiunea.
Legat de acesta tematica, o pura coincidenta, am formulat astfel solicitarea catre Primarul comunei:
solicit eliberarea unui certificat prin care se atesta ca anexa 6 este inregistrata in registrul agricol si in evidentele fiscale conform Ordonantei de urgenta nr. 64/2010 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr.7/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 451 din 2.07.2010, in scopul intabularii constructiei edificate pana in 2001, fara autorizatie de construire, in vederea introducerii acesteia in circuitul juridic civil prin inscrierea in cartea funciara.
Codul civil:
Dobândirea unor drepturi reale fără înscriere Art.887 – (1) Drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moştenire, accesiune naturală, vânzare silită, expropriere pentru cauză de utilitate publică, precum şi în alte cazuri expres prevăzute de lege.
(2) Cu toate acestea, în cazul vânzării silite, dacă urmărirea imobilului nu a fost în prealabil notată în cartea funciară, drepturile reale astfel dobândite nu vor putea fi opuse terţilor dobânditori de bună-credinţă.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(1), titularul drepturilor astfel dobândite nu va putea însă dispune de ele prin cartea funciară decât după ce s-a făcut înscrierea.

Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsuri.

In concluzie voi merge pe calea procesului, sper insa ca vor mai simplifca procedurile si se va termina mai repede.

Va doresc o seara cat mai buna!

Alte discuții în legătură

Cum obtin acte pentru o casa deja construita acum mai bine de 10 ani? andreeanicoleta andreeanicoleta va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca puteti....am construit o casa in 2001 fara autorizatie de constructie....am dori sa intram in legalitate insa ... (vezi toată discuția)
Intabulare locuinta ContSters269846 ContSters269846 poti si cum sa intabulezi locuinta fara autorizatie de constructie ,construite pina in 1991,fara schita si alte documente doar cu certificat de autentificare (vezi toată discuția)
Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)