avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contract asigurari sociale pentru PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contract asigurari sociale pentru PFA

Buna ziua,
Sunt o PFA infiintata in anul 2007, impozitata in sistem real.
Doresc sa inchei contract individual de asigurari sociale la stat (contributie pentru pensii).
Va rog mult sa-mi spuneti daca stiti cat anume voi fi obligata sa platesc lunar, adica ce procent aplicat la ce limita de suma si daca voi fi obligata sa platesc contributia si pe vreo perioada anterioara.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 08:30, 29 Octombrie 2010
Se depune o declaratie de asigurare pentru un venit asigurat in cuatumul dorit de dvs, asupra caruia se aplica cota de CAS de 31,3%. Mai devreme sau mai tarziu Casa de Pensii vă va instiinta de plata CAS si majorarilor de intarziere aferente de la data infiintarii PFA-ului.
Anda pentru perioada cat ai fost si angajata(daca ai fost) nu trebuie sa platesti contributia. Daca din 2007 ai fost doar PFA se aplica ce spune David.

Pentru perioada 1 iulie - 10 septembrie trebuie sa contribui cu 10.5% din venitul net realizat si aveai obligatia depunerii de declaratii pentru iulie, august, septembrie la casa de pensii / somaj
Multumesc pentru raspunsuri !
buna ziua,aceeasi problema o am,pfa infiintat in 2004,dar am fost angajata pana la feb 2006,in martie am deschis pfa,si pana in 2009 sept,acum e suspendat,poate ma lamuriti si pe mine la intrebarea asta,am fost impozitata in sistem real,adica decizie de impunere si apoi rectificare dupa decl 200,acum la cas si pensie ce trebuie sa fac?sa fac contract cu amindoua casele si sa-mi impuna sa platesc retroactiv 31,5%?pe baza a ceea ce am realizat,sau doar 16,5%,caci asa e normal dupa socoteala mea,a,si am uitat ma va penaliza?
Leila ai platit din 2006 pina in 2009 cat a functionat PFA-ul doar impozitul pe venit?

Daca aceasta este situatia atunci la sanatate trebuie sa platesti pina in 2006, 5.5% din venitul net realizat sau 6.5% din venitul net realizat(au fost ani in care s-au aplicat procente diferite). Pe langa astea se aplica si penalizari
La pensii daca nu ai avut cartea de munca tinuta de nici o firma in perioada asta, ca PFA aveai obligatia sa te asiguri conform legii 19 / 2000. Aici procentele variaza de la 29% pina la 31.3 % dintr-un venit lunar asigurat si se aplica si aici penalitati.
Si eu am fost in situatia asta, la pensii am fost asigurat pe venitul minim asigurat care a avut valoarea 269 RON / luna in 2006, 318 RON / luna in 2007 si a ramas la 318 RON / luna pentru mine pina in 2010 cand am fost sa platesc.
Din 2008 nu a mai fost venit minim, puteai sa te asiguri la ce venit vroiai, asta daca mergeai la timp sa-ti depui o declaratie de asigurat.

Alte discuții în legătură

Plata carte de munca pfa gabriel20001 gabriel20001 salut mama mea are o frizerie pfa si nu sia platit cartea de munca din 2005 doar cas`ul si acuma ia venit de la casa judeteana de pensii o scrisoare prin care ... (vezi toată discuția)
Contributie casa de sanatate coman cristina coman cristina buna,sunt pfa din anul 2005 cu obiect de activitate in agricultura ,in oct. am primit decizie de impunere da la sanatate cu plta contributiei pe ultimii 5 ani ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)