avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu?

Care este parerea voastra, poate fi calificat drept abuz in servicu?
Speta este urmatoarea:
-In baza unor mandate de vanzare clasice, fara mentiunea vreunor clauze speciale de agravare sau atenuare a raspunderii mandantilor in cazul neperfectarii vanzarii, mandatarul incheie in forma autentica, la acelasi birou notarial, mai multe antecontracte cu un singur cumparator, prin care promitentii-vanzatori sunt obligati in solidar, la plata de despagubiri, cu titlu de clauza penala, in cazul in care cel putin unul dintre promitentii-vanzatori din acelasi antecontract nu va perfecta vanzarea, daca promitentul-cumparator nu va opta pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare.
-Suntem in cazul depasirii limitelor mandatului din partea mandatarului?
-Fapta mandatarului poate si considerata inselaciune?
-Poate antrena raspunderea penala a notarului aceasta depasire, sa-i spunem repetata, a mandatului de catre mandatar?
-Este aceasta clauza de solidaritate, o clauza pur potestativa, avand in vedere ca obligatia de plata, in solidar, a promitentilor-vanzatori se naste conditionata de actiunea sau inactiunea promitentului-cumparator?
-Cum isi poate recupera promitentul-cumparator pretul achitat integral la semnarea antecontractelor de la cei ce nu iau instrainat bunurile promise?
Astept parerile voastre.
Va doresc tuturor succes in tot ceea ce inteprindeti!
Cu stima,
Floor
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:07, 9 Octombrie 2010
Potrivit art 215 alin 1 Codul penal,constituie infractiunea de inselaciune ,lapta persoanei care,prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate,induce in eroare pe o alta persoana in scopul obtinerii unui folos material injust cauzand o paguba materiala
In speta de fata sunt incheiate mandate autentificate,respectiv partile au acceptat si asumat prin semnatura olografa conditiile negociate
Infractiunea de inselaciune are si varianta speciala,prevazuta de alin 3 al art 251 Cod penal,care incrimineaza inducerea sau mentinerea in eroare a aunei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract,respectiv una dintre parti sa actioneze cu intentia de a amagi,sau de a induce in eroare ,aspect care nu este invocat in speta expusa
Sa inteleg ca, desi n-a stipulat in mod expres posibilitatea de incheiere a antecontractului cu o clauza de solidaritate a raspunderii sale, simplul fapt al semnarii mandatului creaza, in ceea cel priveste pe mandant, prezumtia acordului sau la clauzele stabilite in numele sau de catre mandatar, chiar daca prin aceste clauze mandatarul ii agraveaza situatia in antecontract prin stabilirea solidaritatii raspunderii sale (clauza penala) in caz de neperfectare a contractului atat de catre el, cat si de catre oricare alt promitent vanzator reprezentat de acelasi mandatar?

Precizez ca, mandantii sunt proprietari diferiti, singurul lucru care ii leaga fiind mandatele date aceluiasi mandatar.

De asemenea, mentionez ca fiecare dintre mandanti a primit de la mandatar pretul integral la data semnarii mandatului, majoritatea acestora incheiind in completarea mandatului si un antecontract prin care stabilesc in mod expres posibilitatea cesionarii dreptului de cumparare catre alta persoana, ceea ce, mandatarul si face in final..

Insa, promitentul cumparator cesionar (cel caruia i-au fost cesionate antecontractele) nereusind sa obtina toate imobilele promise, se indreapta cu cerere de executare fata de toti proprietarii, inclusiv impotriva celor ce, intre timp, ii vandusera bunul propriu, invocand aceasta clauza penala de solidaritate.

Evident ca, majoritatea acestora contesta actiunea promitentului cumparator cesionar acuzand, totodata notarul de abuz in serviciu motivand ca nu trebuia sa includa clauza solidaritatii in antecontract atata timp cat ea nu a fost prevazuta in mod expres in mandate sau in antecontractele incheiate cu mandatarul lor.

Au dreptate sau nu?
Potrivit art 246 Cod penal,constituie infractiunea de abuz in serviciu,contra intereselor persoanelor,fapta functionarului public care,in exercitiuyl atributiilor de serviciu,cu stiinta ,nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectos si prin acesta cauzeaza o vatmare a intereselor legale ale unei persoane
In speta de fata,notarul a respectat solicitarea partilor si a prevazut clauza solidaritatii
Notarul este responsabil pentru incheierea actului autentificat
In speta de fata ,notarul nu poarta raspunderea pentru neintrunirea conditiilor care sa conduca in final la materializarea intereselor partilor semnatare
Infractiunea de abuz in serviciu are caracter subsidiar,ceea ce conduce ca abuzul savarsit de un functionar se incadreaza in art 246 sau art 248 Cod penal,
numai daca abuzul nu are o incriminare distincta in Codul penal sau alte legi speciale/
conexe

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat irevocabil si netransmisibil? Adriana Irimia Adriana Irimia Am in fata o procura de vanzare in care \"x\"-proprietari imputernic pe \"y\" sa vanda oricui si la pretul cel mai avantajos, inclusiv siesi, imobilul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)