avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperarea creantei in procedura dreptului civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperarea creantei in procedura dreptului civil

Puteti sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in ceea ce priveste pasi pentru recuperarea unei creante pe procedura dr civil?
Cel mai recent răspuns: Cristina Popescu , Avocat 12:13, 11 Octombrie 2010
in functie de actele pe care le aveti...
in functie de cauza- civila sau comerciala...
in principiu o actiune in pretentii...
sunt prea putine informatii oferite si prea multe necunoscute...
avocat Cristina Popescu
aceasta creanta este constatata printr-un inscris?
cand trebuia sa va fie returnata suma de bani?
cauza este in materia dr comercial
noi ne bazam pe un acord incheiat intre parti prin care debitorul isi recunoaste datoria pe care o are fata de debitor si doreste sa plateasca esalonat aceasat datorie, insa nu a facut nici o plata pana in momentul de fata. i-am inaintat o somatie de plata insa a fost respinsa pe motiv ca nu ar fi certa lichida si exigibila, dupa acea l-am invitat la o conciliere in cadrul careia am discutat depre plata acestei datori insa fara a consemna un proces verbal, prin care isi asuma raspunderea de a plati, dar nici in urma acestei dicutii nu si-a achitat creanta fata de noi!
singurele inscrisuri pe care ne putem baza sunt : acel acord de plata esalonat, cmr-urile si o notificare a acestuia ca nu poate plati creanta pana la data stabilita in acord, in rest toate facturile sunt nesemnate!
ce credeti ca se poate face in acest caz?
multumesc
formulati o actiune in pretentii- aici puteti administra o expertiza contabila- dar atentie la procedura concilierii prealabile, cititi cu atentie 720 ind. 1 cod pr. civ.- mai exact daca puteti face dovada ca a primit invitatia d-voastra, incheiati un proces-verbal in care mentionati faptul ca desi s-a prezentat nu a dorit , debitorul, sa incheie niciun inscris ; cu acest proces-verbal impreuna cu toate celelelte inscrisuri, si desigur cu actiunea, in dublu exemplar, mergeti in instanta. Se plateste o taxa de timbru pe care o pierdeti daca instanta va respinge actiunea ca prematur introduda, deci atentie la procedura prealabila- mai bine o efectuati din nou, ca la procedura, decat sa riscati.Succes
avocat Cristina Popescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)
Esalonare datorii intre agentii economici soranacristache soranacristache Buna ziua! Am intrebari legate de subiectul mentionat: exista vreun act normativ care sa reglementeze esalonarea datoriilor comerciale intre agentii ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazurile comerciale parintily parintily Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu o informatie: in cazul in care trebuie sa initiez un proces impotriva unei firma pentru neplata unei facturi trebuie sa ... (vezi toată discuția)