avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Esalonare datorii intre agentii economici
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Esalonare datorii intre agentii economici

Buna ziua!
Am intrebari legate de subiectul mentionat: exista vreun act normativ care sa reglementeze esalonarea datoriilor comerciale intre agentii economici? Daca da, care este acesta? In ce cazuri se poate cere esalonarea? Poate ea fi ceruta daca in contract nu se precizeaza acest lucru? In calitate de debitor pot sa invoc legal esalonarea si daca da, cum?
In speranta ca voi gasi macar un raspuns la aceaste intrebari, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 15:10, 18 Decembrie 2009
Puteti solicita esalonarea, insa ea produce efecte numai cu acordul creditorului in baza, art.969 cod civil ( convetiile reprezinta legea partilor semnatare)
Puteti invoca dificulatatile economice ca temei al esalonarii.
Cred ca un creditor ar fi de acord cu o esalonare, decat sa ajunga la o executare silita.
Mai nou a aparul Legea nr.381/2009 privind introducerea concordatului preventiv si a mandatului ad-hoc .
Conform art 3:
c)mandatul ad-hoc este o procedură confidenţială, declanşată la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii în scopul realizării unei înţelegeri între unul sau mai mulţi dintre aceştia şi debitor în vederea depăşirii stării de dificultate în care se află întreprinderea acestuia din urmă;
d)concordatul preventiv este un contract încheiat între debitor, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin două treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea debitorului.


Ati putea deci uza de una din cele doua proceduri.
Esalonarea datoriilor comerciale in cadrul unui contract comercial este procedura juridica prin intermediul unui act aditional , care pe cale amiabila intre cele 2 parti contractuale stabilesc acest lucru .
Poate ea fi ceruta daca in contract nu se precizeaza acest lucru?

Da.

Art 720.1 Cod Proc. Civ prevede astfel :

(1)În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.
(2)În scopul arătat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.
(3)Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2.
(4)Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi.
(5)Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. 2, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.

Incercati, pt inceput, sa solicitati o conciliere pentru esalonarea datoriilor prin care va prezentati bunele intentii de stingere a debitului existent din partea creditorului, fiindca d-voastra debitor nu aveti aceasta posibilitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)
Model conciliere prealabile Cristianna Cristianna Buna ziua!As dori un model de conciliere prealabila,pentru o actiune in pretentii comerciala.De asemenea as mai avea urmatoarea intrebare:cum fac dovada in ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre convocare si convocare la conciliere? Lumy_lex Lumy_lex Buna ziua, sunt jurist de o saptamana si nu prea inteleg ce mi se cere (colegele nu prea imi explica, nu au rabdare). As dori sa imi spuneti diferenta dintre ... (vezi toată discuția)