avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... pierdut certificat nastere si de casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

pierdut certificat nastere si de casatorie

BUNA ZIUA !
Am pierdut certificatul de nastere , si certificatul de casatorie .
Ce pasi trebuiesc urmati pentru obtinerea duplicatelor?
Va multumesc f. mult!
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 17:28, 12 Octombrie 2010
Va duceti la Starea civila din localitatea unde ati fost nascut si cereti eliberarea unui duplicat si la starea vicila unde v ati casatorit , cerand acelasi duplicat dupa certificatul de casatorie.
ok dar mai trebuie publicat in monitorul oficial pierderea certificatelor vechi?
Va multumesc!
nu trebuie.eu am fost la starea civila, am depus o cerere, am platit o taxa modica si mi s-a eliberat duplicatul dupa certificat.
ELIBERAREA LA CERERE A CERTIFICATULUI DE STARE CIVILE
Competenta : Primariile comunelor, oraselor sau municipiilor
Cererea pentru solicitarea unui nou certificat de stare civila se depune de catre solicitant la primaria unde a fost inregistrata nasterea, casatoria sau decesul, mentionand imprejurarile in care acestea au disparut, au fost distruse, pierdute etc.
Pentru eliberare sunt doua situatii :
a) situatia in care solicitantul domiciliaza sau are resedinta in localitatea a carei primarie detine actele de stare civila ale solicitantului.In acest caz se respecta conditiile conform procedurii.
b) situatia in care solicitantul domiciliaza sau are resedinta in alta localitate a carei primarie nu detine actele sale de stare civila.In acest caz solicitantul poate depune cererea la primaria localitatii in care domiciliaza urmand ca ofiterul de stare civila sa faca demersurile necesare obtinerii certificatului.
Privind persoanele indreptatite sa solicite eliberarea certificatelor de stare civila
Certificatul de nastere se elibereaza numai titularului actului, pe baza de buletin de identitate, adeverinta temporara sau pasaport (pentru minorii care nu poseda buletin de identitate, precum si pentru cei pusi sub interdictie, certificatul de nastere, se elibereaza parintelui sau reprezentantului legal; Certificatul de casatorie se elibereaza unuia dintre soti, iar pentru motive intemeiate, ambilor soti; Certificatul de deces se elibereaza persoanelor indreptatite, care justifica motivele pentru care le solicita, respectiv sotul supravietuitor, fiului sau fiicei persoanei decedate; In cazuri deosebite (persoane grav bolnave netransportabile, internate in unitati sanitare si de protectie sociala etc.) se elibereaza certificate de nastere sau de casatorie si altor persoane, cu aprobarea primarului. Persoanele cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate, a caror nastere si/sau casatorie a fost inregistrata in Romania, pot solicita eliberarea certificatului de nastere/casatorie si prin imputernicit cu procura speciala. Toate certificatele se elibereaza pe baza buletinului de identitate a solicitantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut certificat de nastere ContSters98379 ContSters98379 Buna.Va rog sa ma ajutati.Viitorul meu sot nu are certificat de nastere,parintii lui sau despartit si nu mai stiu niciunul unde e certificatul lui de ... (vezi toată discuția)
Certificat de naştere internațional flord flord Bună seara, sunt născut în Timişoara(jud.Timiş), căsătorit (prima data) şi divorțat în Buzău. Recăsătorit în Bucureşti cu domiciliul în sect.3. ... (vezi toată discuția)
Acte de stare civila ben59 ben59 ce prevede legea 119/1996 referitor la eliberarea de duplicate dupa certificatul de deces ? (vezi toată discuția)