avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte de stare civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte de stare civila

ce prevede legea 119/1996 referitor la eliberarea de duplicate dupa certificatul de deces ?
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 16:31, 18 Martie 2010
Era foarte simplu sa accesati functia cautare si in cuprinsul legii sa cititi art.11:

"Art. 11. — (1) Pe baza actelor de stare civila se elibereaza certificate de nastere si de casatorie titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora, iar certificatele de deces, membrilor familiei sau altor persoane indreptatite. Certificatele de stare civila se pot elibera si altor persoane imputernicite prin procura speciala. In certificatele de stare civila nu vor fi preluate titlurile de noblete, chiar daca au fost inscrise in unele acte de stare civila.
(2) In cazul in care certificatul de stare civila nu a fost eliberat la data intocmirii actului, eliberarea acestuia se face la cerereascrisa a persoanei indreptatite.
(3) Cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori resedinta petitionarului. In cazul in care registrul de stare civila nu se afla in pastrarea autoritatii la care s-a depus cererea, aceasta il solicita serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, primarului unitatii administrativ-teritoriale competente, in termen de 3 zile. In situatia in care exemplarul 1 al actului de stare civila lipseste ori actele au fost predate Arhivelor Nationale, serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau primaria competenta, care primeste cererea, solicita extras, dupa caz, de pe actul ce se gaseste in pastrarea consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ori a Arhivelor Nationale, pe baza caruia intocmeste si elibereaza certificatul de stare civila. Eliberarea extraselor de pe actele de stare civila aflate in pastrarea Arhivelor Nationale la cererea oficiilor de
stare civila si a structurilor competente ale Ministerului Administratiei si Internelor, precum si a altor autoritati publice se face gratuit.
(4) Eliberarea altor certificate in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate este supusa taxei de timbru, potrivit legii.
(5) Cererile privind procurarea si eliberarea certificatelor de stare civila ale cetatenilor straini ale caror acte si fapte de stare civila s-au produs si s-au inregistrat in Romania, adresate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale acestor tari, acreditate in Romania, precum si ale cetatenilor romani aflati in strainatate, adresate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera ale Romaniei sau Ministerului Administratiei si Internelor, vor fi solutionate de Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(6) Transmiterea acestor documente se va face, dupa caz, prin Ministerul Afacerilor Externe, daca actele au fost solicitate prin misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare acreditate in Romania sau prin Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit conventiilor la care tara noastra este parte.
(7) Certificatele de stare civila eliberate de serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativteritoriale care a inregistrat actele si faptele de stare civila sunt valabile si in strainatate.
(8) Certificatele de stare civila se completeaza cu cerneala speciala de culoare neagra, precum si, dupa caz, in sistem informatic, in conditiile legii."
Daca s-a pierdut sau s-a distrus certificatul de deces se elibereaza un duplicat. Pentru eliberarea unui duplicat sunt necesare urmatoarele acte :
- Cerere
- Buletinul solicitantului
- Timbru fiscal
- Copie a certificatului vechi (daca exista)

Pierderea, deteriorarea, distrugerea certificatelor de stare civila atrage sanctionarea cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 lei, conform Legii nr.119/1996. Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile, prin dispoziţie a primarului, care se comunică solicitantului în termen de 10 zile de la emitere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere liaanais7 liaanais7 Va rog daca ma puteti informa de cum a-s putea sa fac o programare online pentru eliberarea unui nou certificat deoarece el autentic l-am pierdut (adica nu-l ... (vezi toată discuția)
"certificat" de "stare civila" Ana101010 Ana101010 Buna seara. INAINTE DE TOATE, NU FAC REFERIRE LA ADEVERINTA DE \"CELIBAT\". Ma voi casatori in Spania si am nevoie de un asa-zis \"certificat de stare ... (vezi toată discuția)
Casatoria din uk este recunoscuta in roomania? cleopatra_000042 cleopatra_000042 buna!sunt casatorita in uk cu un tip din 2010,mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)ne-am separat imediat dupa casatorie,eu stau cu iubitul meu acum ... (vezi toată discuția)