avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care le recuperez luna viitoare, dupa afisarea listei, deci nu poate fi constituit in depozit aducator de dobanda...dar poate gresesc si am retinut gresit la curs...

Si mai am o intrebare: factura la APA NOVA pe luna august contine consumul de apa rece in perioada 17.08-17.09 si consumul de apa rece pentru apa calda in perioada 01-31.08....e gresit sa pun acest consum la lista de intretinere pe luna august? Am mare contradictie cu fostul administrator (cu care ma contrazic si la fondul de rulment), care imi reproseaza ca eu pun apa in avans, dupa el aceasta factura este pe luna septembrie....

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:16, 14 Octombrie 2010
Toate sumele apartinand membrilor asociatiei de locatari/proprietari, dispuse de catre adunarea generala drept fonduri individuale,se depoziteaza in conturi bancare,
conform art 45 (4) din L nr 230/2007
Este legal ca depozitarea unui fond de rulment pe perioada de timp diferita cat domiciliaza un proprietar intr-un imobil sa fie aducatoare de dobanda,cu valoare diferita in raport de dobanda prevazuta in forma/perioada de depozit si unitatea detinatoare
Fondul de rulment.
Daca este depus in banca, in depozit, la scadenta aduce o dobanda.
In contabilitatea asociatiei dobanda rezultata de la acest fond trece la fondul de reparatii, ca toate micile venituri rezultate din penalizari, chirii, diverse taxe ale asociatiei.
Aveti dreptate cu rostul fondului de rulment, dar sunt asociatii care nu au restantieri, care au timp sa incaseze direct listele si sa plateasca facturile in rastimpul legal, astfel incat tot fondul de rulment sau o parte a lui se poate tine la banca.
Majoritatea asociatiilor nu-si permit asa ceva din cauza sumelor mari ale restantierilor si atunci, in loc sa puna o parte din acest fond de rulment la banca, trebuie sa plateasca facturile in locul restantierilor din acest fond.

Factura
Activitatea unei asociatii de proprietari este continua si nu se va opri decat in cazul unui cataclism, doamne fereste!
Deci facturile pe masura ce sunt primite se strang teanc si cand s-a primit si ultima factura de la furnizor se face lista de intretinere care se denumeste, de regula, ca fiind urmatoarea celei precedente. Aparent e rizibila expresia, dar e normal sa se denumeasca listele in functie de cum s-a denumit prima lista din istoria blocului, in ordine, fara hiatusuri intre liste (adica sa se sara de la aprilie la iunie, pe nu-stiu-ce-motive "destepte").

Ce nu se face la o asociatie de proprietari.
Nu se pastreaza facturile deoparte pentru luna urmatoare, pe motiv ca nu stiu ce masoara. Aceasta factura primita de la furnizor se pune imediat pe lista ce se va face in viitorul apropiat, nu se pastreaza pentru lista de dupa cea viitoare.

Deci e aferenta lunii august daca ati primit-o in septembrie!



Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
elga50, moderator
Fondul de rulment se foloseste pentru plati curente zi de zi daca este nevoie, asa ca nu se poate "depozita". Depozitare inseamna consemnarea unei sume intr-un cont la care sa nu se uble o perioada stabilita cu banca.
Chiar daca asociatia nu are restante, trebuie sa plateasca facturile curente si sa acopere cheltuielile curente pana la afisarea listelor si dupa afisarea listelor pan la incasare.
De exemplu in data de 5 octombrie sse achita salariile pentru toti cei care lucreaza in asociatie, pentru luna septembrie. Aceste salarii se platesc din fondul de rulment pentru ca aceasta cheltuiala se afiseaza in lista aferenta lunii august dar care se afiseaza pe 18 octombrie si se incaseaza in timp de 50 de zile.
Apoi pe datata de 10 octombrie se cumpara materiale de curatenie tot din fondul de rulment si-aceasta cheltuiala se repartizeaza pe lista aferenta lunii octombrie ce se afiseaza pe 18 noiembrie.
Intre 15 si 18 octombrie se achita facturile emise pe 01 octombrie pentru apa, gaz, energie electrica, termica, salubritatea aferente lunii septembrie care au termen scadent pe 15-18 octombrie. Acestea se achita din fondul de rulment si se repartizeaza pe listele aferente lunii septembrie dar afisate pe 18 octombrie si care se vor incasa in urmatoarele 50 de zile.
Si-atunci de unde sa avem fond de rulment care sa fie depozitat si sa aduca dobanda!? Sigur ca orice suma existenta in cont bancar aduce o mica dobanda care adesea nu acopera nici comisioanele platite bancii.

Referitor la repartizarea facturilor pe lista. Corect trebuie ca pe lista aferenta lunii august afisata in 18 septembrie, de exemplu sa se repartizeze consumurile facute in perioada 1-31 august. Dar cum unii furnizori factureaza jumatati de luna, altii fac o factura la 2 luni cu regularizare la 6 luni (gaz, electricitate) este bine sa se repartizeze pe listele de plata aferente lunii august toate facturile ce se refera la vreun consum in perioada pana la 31 august induiferent ca ati primit factura pe 28 august sau pe 14 septembrie si indiferent la ce perioada se refera daca este totusi inaiunte de 31 august (ca si consum). Apoi chiar daca nu ati primit factura (in cazul facturarii la 2 luni) se repartizeaza o suma lunii august ca o medie, o suma estimata, urmand a face regularizarea cand se primeste factura sau cand se regularizeaza de catre furnizor la 6 luni.
Pentru a nu avea fluctuatii prea mari de la luna la luna datorita modului de facturare , la estimare trebuie avut in vedere media, anotimpul, plecarile in concediu masiv vara...
adriantot a scris:

........
Intre 15 si 18 octombrie se achita facturile emise pe 01 octombrie pentru apa, gaz, energie electrica, termica, salubritatea aferente lunii septembrie care au termen scadent pe 15-18 octombrie. Acestea se achita din fondul de rulment si se repartizeaza pe listele aferente lunii septembrie dar afisate pe 18 octombrie si care se vor incasa in urmatoarele 50 de zile.
Si-atunci de unde sa avem fond de rulment care sa fie depozitat si sa aduca dobanda!? Sigur ca orice suma existenta in cont bancar aduce o mica dobanda care adesea nu acopera nici comisioanele platite bancii......


Ei....dar dupa scadenta furnizorii mai acorda un termen de inca 30 zile gratie de a fi achitate, asa ca daca in acest termen de gratie se aduna bani din incasari se pot plati direct din incasari...... :)
Totul e sa n-ai restantieri, ca altfel nu faci fata!
In aceste conditii se depoziteaza, macar partial, cu atat mai mult daca conducerea asociatiei a fost prevazatoare si a strans un fond de rulment destul de mare, incat asociatia sa fie asigurata si contra restantelor si contra maririlor de pret la utilitati etc.....
Va multumesc mult pentru raspunsuri, se pare ca nu sunt departe de cele legale....am uitat sa mentionez referitor la fondul de rulment ca fostul administrator a impartit dobanda primita pe proprietari, nu a folosit-o la fondul de reparatii....si are pretentia sa-i trec si acum dobanda, oricum eu am desfiintat depozitul si am trecut banii in cont curent, deoarece au 2 restantieri cu sume mari....in rest acesti locatari sunt constiinciosi, platesc la timp, daca nu aveau restantirii se putea pastra parte din fondul de rulment in depozit...

Alte discuții în legătură

Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)
Dobanda la fondul de rulment migaste migaste Am preluat administratia unei asociatii de proprietari de la cineva care a impartit dobanda fondului de rulment pe proprietari, pe motiv ca sunt banii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)