avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de inchiriere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de inchiriere

Buna seara
Sunt administrator in doua societati cu activitati diferite. Una din societati are nevoie de un autoturism. As putea inchiria contra cost unul din firma cealalta?( de 2 ani il foloseste fara nici un cost , reviziile , piesele, combustibilul le suport din firma in care este inregistrat). Am in obiectul secundar al firmei inchirieri auto,trebuie sa scot certificat contatator pentru aceasta activitate?
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
stefanitaorzan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:57, 13 Octombrie 2010
mai bine un contract de comodat, la notar, prin care firma care foloseste autoturismul suporta cheltuielile de intretinere si functionare.
bineinteles. acestea functioneaza ca entitati diferite, chiar daca au acelasi administrator sau actionari. Atentie la operatiunile contabile efectuate intre cele doua societati. sa nu fie o folosire abuziva a fondurilor uneia in folosul celeilalte
gigelin a scris:

mai bine un contract de comodat, la notar, prin care firma care foloseste autoturismul suporta cheltuielile de intretinere si functionare.


Contractul de comodat este un contract cu titlu gratuit . Se prezuma ca o societate exista pentru a face profit , acesta fiind si motivul pentru care a fost infiintata. De aceea exista posibilitatea, ma gandesc, ca un contract de comodat sa nu fie agreat in cazul unui control .
Cred ca mai degraba un contract de inchiriere este o forma convenabila , iar cuantumul chiriei sa fie acoperitor pentru cheltuielile efectuate ( costuri intretinere +amortizare+impozite locale etc ) plus un profit .
Este important sa existe aceasta activitate in codul caen .
Multumesc Fmult
Activitatea este in CAEN in activitati secundare trebuie sa scot certificat constatator pt ea?
nu cred :)
Important este sa fie trecuta ca activitate secundara in actele firmei
Si as mai emite o opinie : in cazul inchirierii masinii, ch cu combustibilul devine deductibila pentru firma proprietara ( nu v-am intrebat ce fel de masina e ; ati zis "autoturism " ...)la fel si tva -ul de la combustibil .
Temei legal :
1 pentru deducere la impozit profit :
art 21 cf
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;

norme :
49^2. Termenii şi expresiile prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. t) pct. 1 au semnificaţiile prevăzute la pct. 451 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI "Taxa pe valoarea adăugată".

---
2. pentru tva :
ART. 145^1

Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
norme :
(2) În sensul art. 145 ^1 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, prin vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plată se înţelege vehiculele care contribuie în mod esenţial la prestarea directă a serviciilor cu plată şi fără de care serviciile nu pot fi efectuate.
___
Exemplu :
A= firma proprietara a masinii
B = firma "client "

A si B incheie contract de inchiriere , avand ca anexa o calculatie lunara pe 3 elemente :
1. ch fixe : cota parte amortizare +cota lunara impozit + cota lunara reparatii , intretinere etc ... sa zicem 200 lei
2. Ch variabile : consumul de combustibil , variabil lunar functie de km parcursi .. sa zicem 300 lei , fara tva
3. Profit = 10 % (sa zicem ) = (200+300 )x10% = 50 lei
Total calculatie = 550 lei
A emite factura lui B = 550 lei x 24% (TVA) = 682 lei , chirie

A deduce cheltuielile de mai sus si emite factura lui B . A realizeaza venit impozabil cu 16% ( impozit 8 lei ) *
B are cheltuiala cu chirie , deductibila fiscal.

---
ipoteza de lucru : A si B platitori de tva
Daca nu e asa, exemplul de mai sus nu este valabil .

--- later edit : am corectat 88 lei cu 8 lei
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Neplatitoare de tva si ch cu combustibilul anairam_unid anairam_unid Am o firma neplatitoare de tva infiintata in aprilie 2010 si as vrea sa fac un contract decomodat pt o masina dar nu stiu cum ma poate ajuta la deducerea ch cu ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuiala cu itp la masina pe firma NNorbert NNorbert Buna ziua Avem o masina pe firma la care deduc 50% din combustibil, intrebarea mea ar fi cum se contabilizeaza daca s-a facut ITP-ul pentru masina ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat eo eo Buna, Am si eu o intrebare...sau mai multe :) Se poate face contract de comodat intre 2 persoane juridice, pentru un autoturism proprietatea a persoanei ... (vezi toată discuția)