avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Piraterie.Am nevoie de un sfat urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Piraterie.Am nevoie de un sfat urgent

Buna ziua!In data de 25 aprilie 2007 am fost 'vizitat' de 4 domni de la serviciul de investigare a fraudelor.Tin sa mentionez ca datorita situatiei financiare precare(tata decedat,mama pensionara),elev in clasa a XI-a pe vremea aceea(major), am fost impins de prostie si circumstante sa comercializez cd-uri cu jocuri contrafacute, postandu-le intr-un anunt pe internet.In urma perchezitiei mi-au retinut calculatorul in jur de 10 cd uri(inclusiv de la reviste de jocuri) si am dat si o declaratie in care am recunoscut faptele comise(probabil nu ar fi trebuit sa o dau dar mi-au zis ca ma ia la sectie si m-am speriat).Dupa o luna am fost chemat pentru expertiza calculatorului si mi s-a intocmit proces verbal cu cele gasite pe hard(corespondenta mail, anuntul cu jocuri,conversatii messenger). De atunci sunt practic distrus psihic si astept o citatie...orice(au trecut 8 luni si nimic).
As vrea sa stiu cam cat timp trebuie sa mai astept pana sa primesc un raspuns? Care sunt pedepsele in acest caz...cu ce pot scapa cel mai usor?Pot face inchisoare cu executare?daca primesc amenda penala cam la ce suma se poate ajunge?Tin sa precizez ca este prima abatere,cazierul meu momentan fiind curat.Momentan sunt elev in cls a XII-a la un colegiu de renume,asteptand sa dau un bac si avand moralul la pamant din cauza acestei probleme care ma macina. Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:49, 19 Martie 2008
dragul nostru, o sa-ti trimit si mesaj privat. faptul ca ti-ai recunoscut fapta si ca nu ai cazier sunt aspecte deosebit de importante, in favoarea ta. nu te gandi la inchisoare. amenda ar fi de ajuns.
Art. 142. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 700.000 lei la 7 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care, fără a avea consimţământul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege:
a) reproduce integral sau parţial o operă;
b) difuzează o operă;
c) importă, în vederea comercializării pe teritoriul României, copii de pe o operă;
d) expune public o operă de artă plastică, de artă aplicată, fotografică sau de arhitectură;
e) proiectează public o operă cinematografică sau altă operă audiovizuală;
f) emite o operă prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit;
g) transmite o operă către public prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar;
h) retransmite o operă prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit, sau retransmite o operă prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar;
i) emite sau transmite într-un loc accesibil publicului o operă radiodifuzată sau televizată;
j) reproduce prestaţia unui artist interpret sau executant;
k) difuzează prestaţia unui artist interpret sau executant;
l) reproduce înregistrările sonore ale unui producător;
m) difuzează înregistrările sonore ale unui producător, inclusiv prin închiriere;
n) importă, în vederea comercializării în România, înregistrările sonore ale unui producător;
o) reproduce programe de radio sau de televiziune, fixate pe orice fel de suport;
p) difuzează, inclusiv prin închiriere, programe de radio sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
r) importă, în vederea comercializării în România, programe de radio sau de televiziune fixate pe orice fel de suport.

Art. 143. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 5 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care:
a) pune la dispoziţia publicului prin vânzare sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros ori cu titlu gratuit mijloace tehnice destinate ştergerii neautorizate sau neutralizării dispozitivelor tehnice care protejează programul pentru calculator;
b) refuză să declare organelor competente provenienţa exemplarelor unei opere sau provenienţa suporturilor pe care este înregistrată o prestaţie ori un program de radio sau de televiziune, protejate în temeiul prezentei legi, aflate în posesia sa în vederea difuzării.


stai linistit baietzash ca scapi :) B-) incearca sa faci rost de o caracterizare de la diriginte plus profesori plus colegii dar nu le zi pentru ce e :P
Parca in legea drepturilor de autor si conexe erau scoase sumele amenzilor... nu? :-/
Problema e ca poate fi acuzat si de detinere in scopul comercializarii si de comercializare, distribuire...
Trebuie vazut clar daca si unde intra...
Astazi am fost chemat la sectia 10 de unul dintre indivizii care au venit in aceea dimineatza(procuror la serviciu de investigare a fraudelor) la perchezitie.Mi-a spus ca au sosit rezultatele de la ORDA si sa vin sa discutam despre caz care nu e foarte grav si nu e neaparata nevoie sa vin cu un avocat.Zis si facut.Am ajuns acolo mi-a prezentat raportul ORDA in care apareau doar 3 cd-uri piratate, restul nefacand obiectul incalcarii legii drepturilor de autor.A scos declaratia luata la fata locului din dosar si a facut una noua, probabil pentru parchet, in concordanta cu cele declarate in prima.M-a pus sa scriu ca sunt de acord sa dau declaratie fara aparator si apoi a facut declaratia la sfarsitul careia a scris ca regret fapta facuta si ca de la data perchezitiei pana in prezent nu mai ma ocup cu comercializarea de cd uri contrafacute.
Mi-a spus ca am avut noroc,o sa ma bucur de clementa si o sa primesc o amenda admininstrativa intre 10-1000RON,care nu pateaza cazierul,deoarece au gasit doar 3 cd-uri piratate si citez "daca gaseam un tir de cd uri la tine te asigur ca erai in instanta acum si nu aici".
Eu totusi nu inteleg de ce atata tam-tam si de ce mi-a prezentat legea 6/96 a drepturilor de autor inainte sa scrie declaratia.Este posibil sa ma fi dus cu zaharelu...imi inspira destul de multa incredere tipul si chiar credeam ce zice.Astept parerea unui avocat..pot aparea complicatii sau intradevar primesc o amenda admininstrativa in cateva luni cum zicea domnu' procuror de la sectie?
Se poate intampla orice... imi pare rau ca am uitat sa precizez esentialul: NICIODATA FARA AVOCAT LA POLITIE!!! In fata procurorului, a judecatorului, DAR NU LA POLITIE!
E slujba lor sa para de incredere... :D
Nu putem sa-ti spunem ce vei primi, nici nu stim de ce te-au acuzat...

Alte discuții în legătură

Sanctiune pt furt intelectual just.rain just.rain O opera muzicala comuna a fost inregistrata la ucmr numai de catre unul din compozitori. Ceilalti ar dori sa stie cum ar trebui sa procedeze pt a li se ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - online / plagiat enisirin enisirin Ce metode se gasesc pentru a sanctiona folosirea si preluarea fara precizarea unui surse pentru creatiile proprii?Imi puteti indica va rog o lege sau vreun ... (vezi toată discuția)
Drepturi youtube zizi_laura zizi_laura Am si eu o nelamurire. Anul trecut am facut un videoclip, cu secvente dintr-un film, pe o melodie (melodia nu este a mea si nici filmul, clar :P) si l-am ... (vezi toată discuția)