avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale

As avea rugamintea sa-mi spuneti daca in acest moment mai exista obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale anuale de catre consultantii fiscali, deoarece in conformitate cu Codul de Procedura Fiscala modificat la zi, se pare ca da.Stiu ca Senatul aprobase eliminarea acestei dispozitii in noiembrie 2007.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 4 Martie 2008
Este necesara semnarea acestor declaratii.
Codul de Procedura Fiscala, prevede obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre consultantii fiscali.
La acest moment exista obligativitatea legala a depunerii declaratiilor anuale cu viza unui consultant fiscal,chiar daca aceasta prevedere nu trezeste entuziasmul tuturor.Daca organele fiscale inregistreaza astfel de declaratii fara certificarea prevazuta de O.G. nr. 47/2007,atunci se incalca in mod eviodent legea.Toate discutiile legate de oportunitatea unei astfel de masuri sunt la stadiul de folclor fara sa aiba si o acoperire legala.Este adevarat ca in Senat aceasta prevedere este anulata asa cum,in mod similar si raportul Comisiei economice a Camerei a propus,doar ca nu exista o lege votata in sensul asta,ceea ce implica ramanerea in vigoare a disozitiilor din O.G. 47/2007.Mai mult,Guvernul a emis un proiect de ordonanta de modificare a Codului de procedura fiscala in care se prevede amanarea obligativitatii certificarii declaratiilor anuale pana la 1 ianuarie 2010,insa si aici e vorba doar de un proiect.
Cat priveste pozitiile unor reprezentanti ai ANAF,cum ca nu exista sanctiune pentru depunerea declaratiilor anuale fara certificarea unui consultant fiscal,acestea sunt putin hilare,in conditiile in care prevederile din O.G. 47/2007sunt in vigoare.In mod similar,depunerea unor situatii financiare fara indeplinirea conditiilor legale de intocmire si certificare,nu se mai sanctioneaza??!!
se depun inca si fara semnarea de catre un consultant fiscal.:D si asta ne bucura nespus. cel putin pe moment...
Avocatnet.ro a publicat mai multe articole pe aceasta tema:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...

Eu am depus 101 fara a avea semnatura unui consultant fiscal si nu m-a "tras nimeni de atentie" la AFP.
Am depus si online 101 iar formularul electronic nu cerea semnatura electronica a vreunui consultant. :)

Personal cred ca ar fi fost imposibil sa fie semnate toate declaratiile 101 avand in vedere numarul mic de consultanti fiscali si ca urmare a acestui fapt, preturile care se vehiculau pentru aceasta activitate (am auzit si de 1200 RON !!!!). Chiar daca ar fi fost semnate, ar fi fost semnate mecanic, fara verificare, deci o frectie la piciorul de lemn care aplica inca un sut in fund intreprinzatorului din Romania.

Alte discuții în legătură

Semnarea declaratiilor de catre un consultant fiscal ana_lov3s_u ana_lov3s_u Se poate sa depun o declaratie fara sa fie semnata de un consultant fiscal si sa mi se acorde un termen de a depunde declaratia semnata?Va multumesc (vezi toată discuția)
Vizare declaratie 101 mlan mlan se mentine obligativitatea vizarii declaratiei101 de catre un expert contabil? (vezi toată discuția)
Certificare declaratia 101 de consultant fiscal! gabi.b gabi.b Ce categorii de agenti economici au obligatia sa depuna declaratia 101 cu viza unui consultant fiscal? (vezi toată discuția)