avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendarea cartii de munca imi afecteaza la dosarul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendarea cartii de munca imi afecteaza la dosarul de indemnizatie ?

sunt gravida in 29 de saptamani si sunt in concediu medical iar pt ca nu am dus concediul in 24 de ore la serviciu sa il inregistreze la casa de asigurari cei de la birouri mi-au spus ca imi suspenda cartea de munca pe perioada concediului medical ......suspendarea carti de munca nu imi afscteaza la dosarul pentru indemnizatia copilului ?...si ce ar trebui sa fac? ...eu mai am doua saptemani si intru in prenatal adica dupa medicalul acesta
Cel mai recent răspuns: oana cali , utilizator 14:22, 29 Octombrie 2010
Codul muncii
Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:

a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;

In caz de concediu medical contractul de munca se suspenda.

ce fel de concediu medical ati avut?

OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede urmatoarele:
Art.1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Aceasta perioada (concediul medical) se ia in considerare la calculul celor 12 luni , potrivit art.1 alin.2 lit.c din OUG nr.148/2005.
deci nu imi afecteaza cu nimic la dosar?
eu sunt in concediu medical din 21.10.2010 doctorul meu inca nu mi-a dat medicalul il iau miercuri iar dupa acest medical eu intru in prenatal iar directoarea firmei unde lucrez imi cere medicalul in 24 de ore si daca un il aduc ca nu am cum pina miercuri mi-a spus ca imi suspenda cartea de munca pe perioda medicalului motivul fiind ca cei de la casa de asigurari nu mi-l mai primesc ca il aduc prea tarziu ..eu ce fac in situatia asta ? .......eu trebuie sa nasc in ianuarie 2011...
oana cali:
1. Suspendarea CIM nu inseamna si incetarea lui. Angajatorul dvs. nu stie ce inseamna suspendare. Pe perioada suspendarii CIMsunteti tot salariata firmei respective.
2. Conform OUG 158/2005 dvs. trebuie sa anuntati pe angajator cand ati intrat in concediu medical iar certificatul medical trebuie depus la angajator pana pe 5 ale lunii urmatoare aceleia in care ati fost in concediu medical.
3. Daca aveti probleme cu angajatorul in privinta platii certificatului medical sesizati Casa de Asigurari de Sanatate care acorda banii pentru aceste indemnizatii.
4. Din OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Concediul medical beta88 beta88 Buna ziua am o nelamurire in legatura cu concediul medical.In Regulamentul Intern al companiei este stipulat ca trebuie sa prezint in maxim 24 ore concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil la suspendarea activitatii firmei Teracsro Teracsro Buna ziua. Am citit pe forum mai multe subiecte , dar fiecare situatie este diferita. 1. Nelamurirea mea este in situatia in care sotia mea lucreaza la o ... (vezi toată discuția)