avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire imobil

tatal meu murind, mostenitori au fost mama si fratele meu (eu renuntand la partea mea in favoarea fratelui meu, deci el detine 1/3 din imobil, iar mama 2/3)... fratele meu este divortat si are un copil... mama mea ar vrea ca toata partea ei actuala din casa sa mi-o lase mie (fratele meu nu se impotriveste la asa ceva, luand alte bunuri)... care ar fi calea cea mai sigura? testament / vanzare-cumparare / donatie?
ma intereseaza mai ales in cazul in care se intampla ceva cu mama si cu fratele meu, fosta sotie a fratelui (actionand in numele copilului) poate ataca testamentul sau actul de vanzare-cumparare pentru a cere in plus fata de cat are fratele meu acum?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:38, 1 Februarie 2008
Da, se poate ataca. Mergeti la o consultatie juridica, prezentati problema in amanunt... Caci e sensibil.
Daca va uitati mai bine, gasiti aceeasi problema dezbatuta si aici, pe forum.
multumesc
va rog frumos, imi puteti spune unul-doua nume de topic-uri unde pot sa citesc ce s-a mai scris pe acest subiect?
cineva poate sa-mi dea o alta parere?
marturisesc ca nu mai stiu ce sa cred... de o parte se spune ca mama si fratele meu pot face ce vor cu ceea ce le apartine acum - sa vanda, sa le faca donatie, sa le lase prin testament la cine vor ei - pe de alta parte mi se raspunde ca indiferent ce fac, fosta sotie poate ataca actiunea lor... ce rol are testamentul atunci, ce putere are un act de vanzare-cumparare?
Principiul este acela ca proprietarul poate dispune l]n mod liber de bunurile sale... suna frumos, nu?
DAR, daca mama ta si-ar dona toate bunurile ori le-ar lasa prin testament unui strain, ar mai suna bine pentru tine liberatatea asta? Nu. De aceea legea a considerat ca o parte din mostenire numita rezeva se cuvine in mod imperativ unor mostenitori numiti rezervatari (copii, parintii si sotul supravietuitor).
Ca atare omul e "liber" sa dea pe gratis (donatie, testament) dar nu tot, ci in limita cotitatii disponibile, adica acea parte care nu incalca rezerva. Iar daca o incalca, acesti mostenitori rezervatari pot cere partea lor.
Deci, in cazul tau, mama ar trebui sa faca o vanzare, dar si acesta vanzare poate fi discutabila daca ea nu e facuta cum trebuie (pentru ca stim si noi si stiu si cei ce fac legi ca intre parinti si copii nu se prea dau bani, de aceea, in anumite conditii "vanzarea" nu e decat o donatie simulata).
multumesc pentru raspuns
acest act de vanzare cumparare poate fi atacat de fosta sotie?
si in ce circumstante poate sa aiba castig de cauza?

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)