avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru documentatii tehnice
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru documentatii tehnice

Buna ziua,

as dori sa stiu in ce masura documentatiile tehnice constand in studii, analize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice intra sub incidenta legislatiei privind cesiunea drepturilor de autor?
Daca aceste documentatii sunt protejate de drepturile de autor imi puteti indica prevederile legale care sustin aceasta interpretare?
Am inceput sa citesc legislatia pe aceasta tema si am observat ca unul dintre drepturile de autor care pot fi cesionat se referea la dreptul "de a realiza opere derivate". Intorcandu-ne la speta documentatiilor tehnice, se poate considera ca un Proiect Tehnic care se realizeaza pe baza unui studiu de fezabilitate si a unor alte studii si analize initiale, reprezinta "opera derivata"?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:21, 30 Octombrie 2010
Buna ziua,
proiectele şi documentaţiile ştiinţifice sunt obiecte ale protectiei prin dr de autor (art 7 lit b din L 8/1996). Astfel dr patrimoniale de autor ce poarta asupra acestor proiecte pot fi cesionate in conditiile art 39, 40, 41, 42, 43, 44 si urm.

Dr patrimoniale ce poarta asupra acestor proiecte sunt (art 13):
-reproducerea operei,
-distribuirea operei,
-comunicarea publică, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi accesată în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public,
-realizarea de opere derivate.

Totusi dpdv al cesionarului (cel care cumpara)cel mai important drept patrimonial care trebuie cesionat este dreptul patrimonial exclusiv al autorului, de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii (art 12).

avand in vedere aceste aspecte, in cazul in care un anumit proiect este transmis beneficiarului impreuna cu toate drepturile patrimoniale de autor inclusiv cu cel prevazut de art 12 de mai sus, modificarea proiectului de catre beneficiar (fara acceptul titularului) se poate face, si in acest context poate fi considerat o opera derivata.

In cazul dvs, un proiect Tehnic ce se bazeaza pe un studiu de fezabilitate initial nu cred ca este practic o opera derivata. Proiectul tehnic este o opera de sine statatoare, avand o natura juridica proprie, si nu reprezinta o modificare a studiului de fezabilitate .

Conf art 16 prin realizarea de opere derivate, ..., se înţelege traducerea, publicarea în culegeri, adaptarea, precum şi orice altă transformare a unei opere preexistente, dacă aceasta constituie creaţie intelectuală. Astfel proiectul tehnic respectiv nu este o transformare a studiului de fezabilitate (adica un alt studiu de fezabilitate ce se bazeaza pe studiul initial).

Aceasta este parerea mea sub rezerva ca nu am sufuciente informatii referitoare la legatura tehnica dintre studiul respectiv si proiectul tehnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloana infinitului maryannaduicu maryannaduicu buna ziua, speta mea e urmatoarea:o firma doreste sa faca o \"copie\" a coloanei infinitului, dar cu mult mai putine elemente(romburi) ale coloanei ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile ... (vezi toată discuția)
Obiectul contractului de cesiune de drepturi intelectuale btg btg Buna ziua, În cazul in care avem urmatorul obiect in contractul de cesiune de drepturi intelectuale, respectivele studii fac parte din categoria drepturilor ... (vezi toată discuția)