Buna ziua,
proiectele şi documentaţiile ştiinţifice sunt obiecte ale protectiei prin dr de autor (art 7 lit b din L 8/1996). Astfel dr patrimoniale de autor ce poarta asupra acestor proiecte pot fi cesionate in conditiile art 39, 40, 41, 42, 43, 44 si urm.
Dr patrimoniale ce poarta asupra acestor proiecte sunt (art 13):
-reproducerea operei,
-distribuirea operei,
-comunicarea publică, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi accesată în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public,
-realizarea de opere derivate.
Totusi dpdv al cesionarului (cel care cumpara)cel mai important drept patrimonial care trebuie cesionat este dreptul patrimonial exclusiv al autorului, de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii (art 12).
avand in vedere aceste aspecte, in cazul in care un anumit proiect este transmis beneficiarului impreuna cu toate drepturile patrimoniale de autor inclusiv cu cel prevazut de art 12 de mai sus, modificarea proiectului de catre beneficiar (fara acceptul titularului) se poate face, si in acest context poate fi considerat o opera derivata.
In cazul dvs, un proiect Tehnic ce se bazeaza pe un studiu de fezabilitate initial nu cred ca este practic o opera derivata. Proiectul tehnic este o opera de sine statatoare, avand o natura juridica proprie, si nu reprezinta o modificare a studiului de fezabilitate .
Conf art 16 prin realizarea de opere derivate, ..., se înţelege traducerea, publicarea în culegeri, adaptarea, precum şi orice altă transformare a unei opere preexistente, dacă aceasta constituie creaţie intelectuală. Astfel proiectul tehnic respectiv nu este o transformare a studiului de fezabilitate (adica un alt studiu de fezabilitate ce se bazeaza pe studiul initial).
Aceasta este parerea mea sub rezerva ca nu am sufuciente informatii referitoare la legatura tehnica dintre studiul respectiv si proiectul tehnic.