avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... coloana infinitului
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

coloana infinitului

buna ziua,

speta mea e urmatoarea:o firma doreste sa faca o "copie" a coloanei infinitului, dar cu mult mai putine elemente(romburi) ale coloanei infinitului, pentru un eveniment pe care il organizeaza, iar pe postamentul pe care va fi asezat sa treaca numele evenimentului. intrebarea este urmatoarea: ma cramponez undeva de dr. de autor ( avand in vedere ca nu va fi acelasi nr.de elemente constitutive?)
multumesc
Cel mai recent răspuns: VANDA CHIOREAN-PETER , Avocat 20:50, 23 Februarie 2011
Brancusi a trait pana in 1957, astfel incat drepturile de autor o sa expire in 2027. In opinia mea, nu conteaza o alterare superficiala (numarul de elemente), trebuie sa contactati gestionarul drepturilor patrimoniale de autor. Numele acestuia il aflati de exemplu de aici [ link extern ]
sigur aveti o problema cu drepturile de autor
Dupa opinia mea, din articolele de mai jos, prevazute de Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe, reiese ca veti avea probleme cu dreptul de autor, deoarece operaa "copiata" va fi, practic, o opera derivata a Coloanei Infinitului, ce intra sub protectia legii.


Art. 8. - Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

Art. 16. - Prin realizarea de opere derivate, in sensul prezentei legi, se intelege traducerea, publicarea in culegeri, adaptarea, precum si orice alta transformare a unei opere preexistente, daca aceasta constituie creatie intelectuala.

Art. 35. - Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului;
b) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;
c) daca transformarea este impusa de scopul utilizarii permise de autor.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)