avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mandat european de arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mandat european de arestare

Speta suna cam asa: Inculpatul cetatean bulgar ucide un cetatean german in Romania, iar apoi fuge in Marea Britanie. Instanta engleza cunoscand ca toate statele implicate au emis mandate europene de arestare, carei tari il va trimite?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:00, 1 Noiembrie 2010
Daca si Bulgaria a emis mandat european de arestare atunci Bulgariei
ms pentru raspunsul rapid.
deci se incredinteaza bulgariei pe baza principiului personalitatii, dar si celelalte tari au competente de judecare. Sa inteleg ca acest principiu are prioritate sau altul este motivul?
Potrivit art. 3 Cp, Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei. Astfel, competenta pentru a solutiona acest proces este legea romana. Potrivit acestui principiu, va fi trimis in Romania spre a fi judecat. Bulgaria sau Germania pot cere, ulterior, extradarea faptuitorului.
Da se aplica principiul personalitatii legii penale
Acest principiu este prevazut in Codul Penal roman in art.4, cu siguranta ca si Bulgaria are prevazut in legislatia sa penala infractiunea de omor
Mai mult ca sigur au prevazuta infractiunea de omor in Cp, dar aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite pe teritoriul tarii este exclusiva si neconditinata, indiferent de calitatea participantilor la infractiunea comisa. Art. 4 Cp prevede ca "Legeea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, daca faptuitorul este cetatean roman sau daca, neavand nicio cetatenie, are domiciliul in tara." Dubla incirimanre este o conditie cu privire la infractiune pentru acordarea extradarii.

Alte discuții în legătură

Extradare sorintudor sorintudor Daca un cetatean roman este retinut pentru o infractiune pe teritoriul altei tari decat cea in care a savarsit infractiunea,ce se intampla cu acesta? Este ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata giura alina giura alina Sotul meu este arestat in Ungaria din 15 feb 2008(omor in culpa -accident rutier). Sunt multe semne e intrebare asupra accidentului (sotul meu a fost trezit ... (vezi toată discuția)
Arestat in anglia tauzcamelia tauzcamelia buna! va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. am pe cineva care a fost retinut in anglia si urmeaza a fi judecat dar legile acolo sunt diferite da ... (vezi toată discuția)