avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de volti).Am dreptul de a cere de la Electrica chirie pentru faptul ca stalpul lor se afla pe pamantul meu(avand in vedere totodata pericolul la care ma expun , inclusiv radiatiile emise de acesta)?Stalpul a fost ridicat dupa ce am cumparat pamantul si dupa ce mi-am ridicat casa, cu mult timp dupa aceea.Este la mai putin de 20 m fata de casa.Exista vreo posibilitate cu privire la chirie?Vreo lege?
chirie nu- exista legislatie speciala, favorabila electrica, pt asemenea situatii.
radiatii-de unde pana cand emite curentul electric radiatii??
ceea ce puteti face este sa solicitati electrica sa mute stalpul respectiv.
Orice curent electric emite radiatii electromagnetice, important e impactul acestor radiatii asupra organismului. Cele mai nocive radiatii se situeaza în domeniul de frecvente numit în general microunde (peste 800 MHz). A se vedea si studiile relativ la telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde (care emit radiatie la aproximativ 2.4 GHz).

Frecventa curentului din retelele de înalta tensiune este 50 Hz, deci aparent nu ar trebui sa fie daunator. Totusi, la puterile imense care tranziteaza retelele de înalta tensiune, chiar un câmp electric de aceasta (joasa) frecventa influenteaza organismul uman.

Îmi amintesc de o experienta pe care o faceam când eram adolescent - ne asezam 2 oameni sub o linie de înalta tensiune (parca 110 KV sau mai mult), la vreo 1.5 m unul de altul, si ne atingeam unul altuia lobii urechilor cu vârful degetului aratator. Se simtea o piscatura destul de neplacuta.

Parerile sunt împartite actualmente. În general, se pare ca a sta o perioada îndelungata sub linii de înalta tensiune afecteaza negativ sanatatea, înregistrându-se cazuri de leucemii la copii (de exemplu, pt. vorbitorii de franceza, [ link extern ] ).

Studiul la care se face referinta în acest articol a fost efectuat pe mai mult de 29.000 copii suferinzi de cancer, din care 9.700 de leucemie, si a aratat ca riscul de leucemie creste cu 69% pentru copiii al caror domicilu se gaseste la mai putin de 200 m de liniile de înalta tensiune, la nasterea lor, si de 23% pentru cei domiciliati la o distanta situata între 200 si 599 m, în raport cu cei domiciliati la mai mult de 600 m de aceste linii.

Ati putea eventual sa va prevalati de legislatia europeana în acest domeniu - în România ma îndoiesc ca exista...
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
Naganori, utilizator
Buna ziua ! Am si eu o problema asemanatoare , doar ca e putin mai complicata : De vreo 5 ani am cumparat un atelier impreuna cu spatiul aferent de la o fabrica care s-a lichidat . Pe acest spatiu sunt montati doi stalpi de beton care sustin un transformator apartinand S.C. E-On S.A ( Electrica ) ( spatiul ocupat e cam de 3 metri patrati ) . Din acest transformator se alimenteaza atelierul meu , atelierul vecinului precum si 2 blocuri invecinate . Problema e ca eu la 2 metri de acel transformator am un cos de fum de la o centrala termica care e din teava de otel cu diametrul de 80 de cm si are aproximativ 40 de metri inaltime . Cand ploua si sunt descarcari electrice , aproape de fiecare data din cauza turnului inalt , trazneste in turn si se propaga curentul in transformator si se arde . Odata chiar era sa ia foc cheresteaua pe care o am depozitata in apropiere . Deci , intrebarea mea este , tinand cont de faptul ca e un factor de risc , daca as putea obtine chirie de la E-On pentru spatiul ocupat de acest transformator .
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
Smiley000, utilizator
Smiley, in extrasul tau de carte funciara scrie ceva de vreo servitute de trecere pentru reteaua electrica sau de vreun drept de folosinta pentru o parte din teren>?
Nu e specificat nimic .
De asta cred ca sunt indreptatit sa primesc ceva chirie .
Sper :)

Alte discuții în legătură

Stalpi curent pe teren privat leorot leorot Buna seara, Detin un teren la tara si pe un sfert din el, la strada, se afla 3 stalpi de inalta tensiune si 2 transformatoare. integral pe terenul meu. sunt ... (vezi toată discuția)
Proprietate extravilana cu 7 stalpi electicitate . simpatyk simpatyk Buna ziua. Uitati care este problema am 2 hectara de pamant extravilan si am pe acest pamant 7 stalpi de electricitate an lungimea parcelei chiar pe mijloc si ... (vezi toată discuția)
Un stalp al renel pe terenul meu stelikbl stelikbl Salutare, acum ceva timp am cumparat un teren intravilan care are un stalp de medie tensiune (20,000V) pe el. inainte a fost teren arabil. problema e ca firul ... (vezi toată discuția)