avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un stalp al RENEL pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un stalp al RENEL pe terenul meu

Salutare, acum ceva timp am cumparat un teren intravilan care are un stalp de medie tensiune (20,000V) pe el. inainte a fost teren arabil. problema e ca firul care ajunge la stalp si se duce mai departe imi sectioneaya terenul aproximativ pe diagonala. Intrebarea mea este in ce masura poate fi mutat, dar nu pe cheltuiala mea cum au spus cei de la RENEL care nu cred ca aveau niciun interes sa o faca pe cheltuiala lor. Mie mi se pare normal ca din moment ce terenul a devenit proprietate sa vina RENEL sa isi ia stalpul de acolo. Astept si alte pareri. Mersi
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 22:37, 30 August 2010
din cate stiu eu renelul nu mai e proprietatea statului...deci pana la urma e un privat...da-i in judecata
cu scuze pentru stelikbl ca folosesc topicul d-lui, dar asa cine stie, poate reusim sa formam o "reactie" a tuturor celor care suntem in aceasta situatie, convins fiind ca suntem foarte multi. Si eu sunt in posesia unui astfel de teren intravilan, cu un stalp de inalta tensiune, teren provenit dintr-o mostenire de familie. Am incercat sa-l vand ca si camin de casa dar toti potentialii clienti sunt speriati de mastodontul de fiare din spatele gradinii cat si de asa zisul camp electromagnetic generat de conductori. Am inteles ca acesti stalpi beneficiaza de legi "speciale" fiind de interes public. familia mea detine terenul din timpul in care nu era acest stalp pe el. Bineanteles ca pe timpul raposatului nimeni nu-ti cerea voie sa amplaseze stalpul, il puneau si gata. nimeni nu nu a fost despagubit in vre-un fel, in plus impozitele au fost platite atatia ani, inclusiv pe terenul de sub stalp. o alta problema pe care o gasesc total aiurea este faptul ca-ti conditioneaza o eventuala incercare de obtinere a autorizatiei de constructie, adica esti proprietar dar nu esti...cam asa...:O
ce-i de facut?
de cand o afacere privata poate fi pusa sub protectia interesului public?!
... aveam intentia sa deshid si eu acest subiect dar acum profit de ocazie...inca odata scuze!!!
se pare ca ne agitam degeaba!!!X-(
legea 318/2003

Transportul energiei electrice

ART. 32

(1) Transportul energiei electrice se realizeaza de catre operatorul de transport si de sistem, persoana juridica titulara de licenta.

(2) Reteaua electrica de transport al energiei electrice este proprietatea publica a statului, inclusiv terenurile pe care aceasta este amplasata.
Distributia energiei electrice

ART. 37

(1) Distributia energiei electrice se realizeaza de catre operatorul de distributie, persoana juridica, titulara de licenta.

(2) Operatorul de distributie presteaza serviciul public pentru toti utilizatorii retelelor electrice de distributie, in conditii nediscriminatorii, asigurand accesul la acestea oricarui solicitant care indeplineste cerintele prezentei legi, cu respectarea normelor si standardelor de performanta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare.

(3) Retelele electrice de distributie se delimiteaza fata de instalatiile de producere sau de retelele electrice de transport si de cele ale consumatorilor in punctele de delimitare patrimoniala.

(4) Terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea publica a statului.

(5) Fac exceptie de la prevederile alin. (4) terenurile pentru care operatorul de distributie, titular de licenta, a dobandit dreptul de proprietate, in conditiile legii.

(6) Retelele electrice de distributie se dezvolta cu respectarea planurilor de urbanism, a dreptului de proprietate, protectiei mediului, sanatatii si vietii persoanelor si economisirea energiei, conform normelor tehnice si de siguranta cuprinse in reglementarile tehnice in vigoare.

(7) Cheltuielile pentru modificarea instalatiilor de distributie a energiei electrice, ca urmare a racordarii de noi utilizatori sau a schimbarii caracteristicilor energetice initiale ale utilizatorilor existenti, inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sunt suportate integral de cel care a generat modificarea....#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2009
bonicol, utilizator
Din cate am inteles persoana poate fi despagubita.
Nu am avut un proces de acest gen dar am inteles ca s-a castigat procesul de proprietarul terenului.
Legea nr.318/2003, a enrgiei electrice nu mai este in vigoare, a fost abrogata de ceva timp!

Alte discuții în legătură

Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)
Servitute la stalpii renel? lg. nr.154/2012 - retele de comunicatii Balaurul Balaurul Buna ziua, In [b]1992[/b], undeva la ţară, mi s-a retrocedat un [b]teren intravilan, pe a carui latura [/b](de aprox. 140 m) era/[b]este reteaua de 220 ... (vezi toată discuția)
Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)