avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intoarcerea executarii
Discuție deschisă în Executare silită

Intoarcerea executarii

Executare silita imobiliara efectuata de creditoare, finalizata cu emiterea actului de adjudecare.
Debitorul formuleaza contestatie la executare in contradictoriu cu banca (contestatie la titlu executoriu),
instanta admite contestatia, constata nulitatea absoluta a titlului executoriu in baza caruia a fost efectuata executarea, si dispune pe cale de consecinta si anularea actului de adjudecare pe baza caruia adjudecatarul si-a intabulat dreptul de proprietate in cartea funciara.
Avand in vedere considerentele expuse, este admisibila o cerere prin care debitorul, in contradictoriu de aceasta data cu adjudecatarul si cu banca, solicita intoarcerea executarii si restabilirea situatiei anterioare in sensul restituirii imobilului ce a facut obiectul executarii?
In eventualitatea ca aceasta cerere va fi admisa de instanta, poate obtine debitorul rectificarea cartii funciare in sensul radierii dreptului de proprietate inscris de debitor in baza actului de adjudecare?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:54, 18 Martie 2008
Este admisibila o astfel de actiune, intrucat in toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia.
In cazul in care actul de adjudecare pe baza caruia adjudecatarul si-a intabulat dreptul de proprietate in cartea funciara a fost anulat, atunci puteti formula o actiune in in rectificarea inscrierilor in cartea funciara.
Totusi am o nelamurire.
Faptul ca debitorul a formulat contestatia la executare in contradictoriu numai cu banca nu si cu adjudecatarul constituie un impediment?
Solutia pronuntata de instanta in contestatia la executare este opozabila adjudecatarului in conditiile in care acesta nu afost parte in proces?
Era necesara chemarea in judecata si a adjudecatarului in contestatia la executare, in conditiile in care asa cum am mai precizat, a fost vorba de o contestatie la titlul executoriu in baza caruia a fost efectuata executarea silita, titlu emis de banca bineinteles?
Nu elis, speta nu este chiar asa simpla!
Abia acum am citit-o!

@bttb63:
Speta prezentata este f interesanta!
Dat fiind ora tarzie si complexitatea spetei, promit sa-ti raspund maine!:)
Sunt incidente in speta prezentata disp. art. 520. alin.2 - CPC (În cazul imobilelor înscrise pentru prima dată în cartea funciară, în temeiul actului de adjudecare, cererea de evicţiune se va prescrie în termen de 3 ani de la data înscrierii actului de adjudecare în cartea funciară) avand in vedere si urmatoarele considerente:
Actul de adjudecare a fost emis de executor la data de 19.09.2003, contestatia la executare promovata de debitor, in contradictoriu cu banca, a fost solutionata de instanta de fond la data de 13.03.2006, evecuarea debitorului din apartamenul ce a facut obiectul executarii silite a avut loc la data de 25.05.2005.
Poate invoca adjudecatarul prescriptia dreptului la actiune?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care le astept cu nerabdare!

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare admisa dupa adjudecare ContSters241638 ContSters241638 Sunt interesat de un apartament scos la licitatie in data de 18.04.2013, am sunat executorul si mi-a explicat pasii ce trebuiesc urmati si de asemenea ca nu ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea executarii Gabriel Trifu Gabriel Trifu Creditorul (banca) executa un debitor pt. neplata ratelor, executare finalizata cu vanzare la licitatie publica a imobilului.(imobil +teren). Adjutecatarul ... (vezi toată discuția)
întoarcerea executãrii silite prin anularea titlului...bun imobil adjudecat...ºanse de câºtig Octavian Ganea Octavian Ganea Vă salut! Sunt avocat şi mă confrunt cu următoarea speţă în legătură cu care aştept părerile dvs.: În anul 2003 are loc o cesiune de părţi ... (vezi toată discuția)