avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... citatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

citatie

buna dimineata.
am si eu mai multe intrebari si daca se poate sa ma ajutati va multumesc.

in urma cu cateva saptamani am primit ceva de genu: xulescu,este chemat in aceasta instanta camera214.completul 5, in ziua de 26 noiembrie 2010.ora 8.30,in calitate de martor.pentru Fond- vatamarea corporala(art.181 C.p.)
Partea citata are dreptul la un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat.
In cazurile prevazute de art.171 alin.2 si 3 COD PROCEDURA PENALA,apararea este obligatorie,iar in cazul in care partea nu isi alege aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un aparator din oficiu.
In vederea exercitarii dreptului la aparare,partea citata poate sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei.
intrebarile mele sunt:
1. Ce pot face in privinta asta sa ma duc sau sa nu ma duc?
2.Eu am depus o declaratie la postul de politie acum 3 ani si ceva pt ca atunci s-a intamplat "evenimentul" pot sa mi-o retrag sau sa o schimb? in concluzie nu vreau sa merg la tribunal. exista vreo posibilitate? Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra.:)
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 23:59, 11 Noiembrie 2010
NU este nevoie sa fiti asistat de un avocat,in calitate de martor.
Veti fi intrebat in legatura cu cele declarate in faza de urmarire penala si daca va mentineti cele consemnate in declaratia dv cu acea ocazie.
Mergeti la instanta si declarati adevarul si nu vor exista niciun fel de probleme.

Formularul citatiei prevede respectivele stipulari pentru alte persoane care sunt citate in alta calitate decat cea de martor
Da,nu aveti dreptul la avocat si nici nu va trebuie.
trebuie sa mergeti altfel riscati sa fiti adus la instanta cu mandat de aducere.puteti invedera ca nu mai tineti minte toate aspectele si va mentineti declaratia data la politie
Nu va trebuie avocat. In schimb, daca veti minti, cu certitudine va va fi necesar unul...

1. Trebuie sa mergeti (cu atat mai mult cu cat ati dat declaratie la politie).
2. Daca ati spus adevarul in urma cu 3 ani, atunci va veti mentine cu usurinta declaratia si in prezent - pentru ca daca intentionati sa o schimbati, riscati sa fiti acuzat de marturie mincinoasa. Nu sunteti, in schimb, obligat sa va amintiti TOT ce ati declarat prima data; cu sinceritatea si adevarul alaturi - cu siguranta va veti prezenta bine in fata instantei.
In cauzele penale, de regula se dau declaratii si la politie dar si in instanta. Deci, nu ar trebui sa fie nicio problema. NU exista posibilitatea legala sa nu mergeti la termen, deoarece martorii au obligatia legala de prezentare! Daca nu mergeti puteti lua si amenda...fapt nu tocmai placut!
Succes!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Martor Anna11111 Anna11111 Buna seara, Sunt citatata intr-un dosar ca si martor, iar de curand m-am casatorit si am preluat numele sotului. Exista vreo posibilitate sa aman in a ma ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie ioannes ioannes Intrebare:Daca in timpul cercetarii penale la sectia de politie in fata organului de politie judiciara am dat 1 declaratie urmata de completare la aceea ... (vezi toată discuția)
Martor levent levent sunt chemat ca martor intr_un proces penal despre care nu pot sa va spun mare lucru decat ca o anumita persoana care a stat pe str. cu sora mea este cercetata ... (vezi toată discuția)