avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate?

Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si se pronunta in lipsa o condamnare de 4 ani clientului meu. Acesta era in Italia si nu a avut cunostinta de proces. Afla in anul 2008 cu ocazia arestarii provizorii in vederea extradarii din Italia. Intre timp, dupa 4 luni de arest provizoriu, acesta e inlocuit cu arest la domiciliu si mai apoi cu obligatia de a se prezenta zilnic la politie, sectia de carabinieri.
In tara, i-am pornit un apel peste termen, din 2009, care inca se mai judeca. Problema este ca intre timp, la instanta de executare judecatorul delegat la executari penale a sesizat instanta cu contestatia la executare din oficiu solicitand costatarea prescriptiei executarii pedepsei de 4 ani, sesizarea fiind respinsa pe considerentul ca arestul la domiciuliu s-ar deduce din pedeapsa aplicata (Decizia 22/2009 ICCJ) si se considera ca a inceput executarea pedepsei, prescriptia fiind intrerupta.
Ma intreb: de vreme ce condamnatul nu se mai afla sub incidenta unei masuri privative de libertate ci doar acea obligatie de a merge zilnic la politie (obligatie pe care nu cred ca o respecta) putem vorbi de intreruperea prescriptiei? Se pune problema daca acea perioada cat are obligatia de prezentare la politie poate fi dedusa din pedeapsa aplicata pentru ca sa poata fi luata in considerare la intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei.
Sper sa fi fost destul de explicita, dar e ora destul de tarzie...
Instanta a avut in vedere la pronuntarea sentintei disp.art.126 al.1 c.pen si dispozitiile luate de instanta suprema printr-o decizie,considerand ,cred eu ,in mod corect ,ca doar arestul la domiciliu poate fi dedus din pedeapsa.
In perioada cand mergea pentru verificari la sectia de carabinieri,inculpatul se afla in stare de libertate,avand doar obligatia unor prezentari periodice la organele abilitate ,doar pentru a fi supravegheat.
In perioada verificarilor inculpatul era liber,in perioada arestului la domiciliu era constrans prin lege sa stea in casa,ceea ce in conceptia magistratilor echivaleaza cu faptul inculpatul nu mai avea drepturile unui om liber.
Multumesc pentru raspuns, sunt de acord, insa se pune problema daca arestarea provizorie in vederea extradarii echivaleaza cu inceperea executarii pedepsei pentru a se putea intrerupe cursul prescriptiei executarii pedepsei. Am gasit o decizie a ICCJ care spune ca nu, deoarece inceperea executarii are loc doar pe teritoriul Romaniei, insa aceasta decizie este anterioara Dez. 22/2009 a ICCJ citata in mesajul anterior.
Durata retinerii si arestarii preventive in mod legal se deduc din pedeapsa si cred eu ca si durata "arestarii proivizorii",daca ea a fost facuta sub puterea aceluiasi mandat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Arestarea provizorie in vederea extradarii echivaleaza cu inceperea executarii pedepsei pentru a se putea intrerupe cursul prescriptiei executarii pedepsei!?
Complicata problema! Cred ca exista argumente solide si pro si contra. Personal apreciez ca arestarea provizorie NU echivaleaza cu inceperea executarii si implicit NU poate intrerupe cursul prescriptiei, in sensul art 127 pt 1 C.p!
Conform art 77 din L302/2004 “Mandatul European de arestare este o decizie juridica prin care o autoritate judiciara competenta a unui stat membru U.E. solicita arestarea si predarea catre un alt stat membru a unei personae in SCOPUL […] executarii unei pedepse […]” Iata ca mandatul European de arestare are natura juridica a unei proceduri preliminare avand ca finalitate (printre altele) executarea unei pedepse si avand o functie diferita de mandatul de executare in sine! De altfel procedura executarii mandatului European de arestare este complexa, avand mai multe faze: arestarea provizorie, analiza cauzei de catre autoritatea judiciara din statul solicitat si (eventual) executarea efectiva a mandatului, adica predarea persoanei solicitate catre statul solicitant!
Ori, cata vreme mandatul nu a fost executat (persoana nefiind trimisa inca in tara), scopul final, executarea pedepsei evident ca nu a fost atins!
Inceperea executarii pedepsei trebuie inteleasa in sensul unui inceput efectiv de executare ci nu sub forma emiterii unor acte. (V. Dobrinoiu).
Acest rationament este logic avand in vedere si dispozitiile art. 422 pt. 6 C.p.p (privind executarea mandatul de executare a pedepsei)., care arata: “Comandantul locului de detinere consemneaza intr-un process verbal data de la care condamnatul a inceput executarea pedepsei”. Aceasta implica prezenta fizica a condamnatului la locuul de detentie procesul verbal fiind dovada inceperii executarii pedepsei.
In concluzie, situatia in care o anumita persoana reprezinta obiectul unor proceduri judiciare (internationale), nu echivaleaza cu inceperea efectiva a executarii pedepsei.
Faptul ca durata arestului din strainatate se scade din pedeapsa este cu totul altceva; de altfel si arestul preventiv intern se scade din durata pedepsei fara a putea accepta arestul preventiv ca o executare efectiva a pedepsei!
Cata vreme intreruperea cursului prescriptiei survine odata cu inceperea executarii pedepsei, iar in speta de fata institutia mandatului European de arestare are o natura juridica distincta de executarea in sine, cred ca termenul nu a fost interrupt.

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Din pacate a operat intreruperea termenului.
Problema nu este de logica,ci de lege cumva...si oricum o invarti nu iti iese...

Din pacate, arestul la domiciliu nu se deduce din pedeapsa executata.
Am intrat intr-un recurs dupa ce prima instanta respinsese deducerea pedepsei ca urmare a arestului domiciliar si cu o solutie de 2-1 la voturi, s-a considerat ca nu se deduce.
Poate daca as fi intrat si in prima instanta in acel caz as fi putut sa va dau vesti bune...si scorul de 2-1 ar fi fost in favoarea clientului meu...
Vestea rea era ca exista si o solutie precedent a ICCJ si am avut ghinionul sa dau peste o procuroare blonda ( ca tot se barfesc blondele in mod neintemeiat...)dar isteata si bine pregatita profesional care a invocat decizia despre care stiam si eu...dar nu o invocam in niciun caz...:(


avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Urmarire internationala dyenutza dyenutza am si eu o rugaminte la dumneavoastra...am o cunostinta care a luat o pedeapsa de 4 ani cu executare pt furt calificat...si a reusit sa plece din tara pana sa ... (vezi toată discuția)
Arest la domiciliu verso arest preventiv.deducerea pedepsei CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Are cineva un precedent favorabil in sensul ca arestul domiciliar ( arestul executatat la domiciliu) se deduce din pedeapsa aplicata din considerentul ca, este ... (vezi toată discuția)