avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cerere de protectie catre procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cerere de protectie catre procuror

Catre cine trebuie sa faca cerere de protectie , persoana vatamata dintr-un proces penal aflat in cercetare penala la Parchet ? Mentionez ca persoana vatamata are domiciliul in strainatate, dar doreste sa i se ofere protectie pentru ea si familia ei cand soseste in Romania. Faptuitorii au cazier penal.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:14, 16 Noiembrie 2010
OG nr 43/2002 reglementeaza protectia martorilor in procesul penal,care se acorda de catre procurorii DNA pentru buna desfasurare a urmaririi penale
L nr 682/2002 privind protectia martorilor prevede concret circumstantele in care se poate dispune masura la care faceti referire
Depuneti cererea la procurorul de caz.
Ar fi preferabil sa o depuna avocatul dvs
Multumesc. Se formuleaza intr-un anume fel?
Protectia martorilor este reglementata de Legea nr.682/2002

Conform art.4 din aceasta lege persoanele care solicita protectia trebuie sa se afle in stare de pericol,adica conform art.2 lit.b din acest act normativ,trebuie sa le fie amenintata viata,integritatea corporala sau libertatea,ca urmare a informatiilor si datelor furnizate.

In cadrul Ministerului Administratiei si Internelor,in subordinea IGPR se afla Oficiul National pentru Procetia Martorilor,care primeste propunerile de includere in programul de protectie prin orodonantele procurorilor sau prin incheierile instantelor de judecata,astfel cum prevede art.8 din lege.
Conform art.5 organele de cercetare penala,in timpul urmariri penale si procurorul,in faza de judecatii pot solicita procurorului,respectiv instantei includerea in program a unui martor,a unui membru al familiei sale sau unei persoane apropiate,prin propuneri motivate
Multumesc !!!

Alte discuții în legătură

Martor in proces penal Andra_P Andra_P Buna seara, As dori sa stiu daca, fiind citata ca martor intr-un proces penal, am dreptul de a ma proteja.. dorind ca la depunerea marturiei , acuzatul sa nu ... (vezi toată discuția)
Despre protectia partii vatamate gabi1ro gabi1ro Buna.Inainte de toate nu stiu daca exista in C.p p.,protejarea partii vatamate fata de suspect cercetat penal pentru lovire s au alte violente si amenintarea ... (vezi toată discuția)
Dorinta de cooperare cu organele de cercetare penala. stefan1977 stefan1977 Buna ziua,am o situatie mai ciudata in prisma faptului ca sunt cercetat intr-un dosar penal ca martor pentru mai multe fraude cu file cec .Ma tot ameninta ... (vezi toată discuția)