avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... plata CAS la conventie civila
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

plata CAS la conventie civila

Daca am contract de munca la o firma si mai am si o conventie civila la alta firma, trebuie sa platesc CAS si pt. conventia civila?
Da, vi se retine si de catre firma la care aveti Conventie civila. Cel mai clar articol de lege este in Ordinul Ministerului Muncii 92/2008- Monitorul Oficial 116/14.02.2008, care defineste venitul brut ce constituie baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale datorata de asigurati:
"sintagma venitul brut realizat lunar cuprinde, fara sa se limiteze:
r) sumele primite in baza unor conventii civile de prestari de servicii sau contracte de colaborare"
In Normele de aplicare a Lg.19/2000, la pct.6:
"Persoanele care la data de 1.01.2008 realizeaza venituri brute care nu sunt incasate ca urmare a incadrarii in una din situatiile de la art.5 alin(1) pct.I sau II din lege au obligatia ca pana la 01.02.2008 sa declare unitatii de la care obtin astfel de venituri daca, in acelasi timp, la alta unitate, se afla si in una dintre situatiile de la art. 5 alin.(1)pct. I sau II.
Persoanele care dupa data de 01.01.2008 vor obtine astfel de venituri fac aceasta declaratie la inceputul derularii respectivei activitati.
In situatia in care se constata ca declarantul nu se afla in niciuna dintre situatiile enumerate, unitatea de la care se obtin veniturile nu calculeaza contributia de asigurari sociale, deoarece aceasta nu se datoreaza"
-art.5 alin.(1) pct I - se refera la cei angajati cu contract individual de munca
Pe romaneste ce scrie mai sus inseamna ca firma cu care ve-ti incheia o Conventie civila va va intreba (de fapt e o declaratie scrisa ) daca aveti un Contract de munca incheiat in alta parte, si daca declarati ca aveti, ea e obligata sa va retina CAS pentru sumele pe care vi le datoreza in baza Conventiei civile (si plateste si CAS angajator ).
pai atunci mai bine imi fac contract de munca partial, ca tot aia e!
Mai bine va faceti contract de munca cu timp partial
oameni buni, dar e aberant!!!! mie la ce-mi foloseste asta? ca oricum in ritmul asta de viata nu ajung sa ies la pensie (noroc ca macar pensia privata se mosteneste), pe urma, venitul meu scade (acum cand toate s-au scumpit) si in plus mai incarca si angajatorul cu inca o taxa. ESTE ABERANT CE SE INTAMPLA!!!
Taxele sunt stabilite de guvernanti ......... nu de noi :D
Din prevederile legale in materie atat pentru conventie civila , cat si pentru contract de munca se plateste CAS.

Alte discuții în legătură

Ce contributii plateste un jurist? urzika urzika Buna ziua, Sunt proaspata licentiata a Facultatii de drept si am incheiat un contract de preastari servicii pe perioada determinata (pana voi intra in ... (vezi toată discuția)
Conventii civile andradaa andradaa Buna ziua , as avea si eu o intrebare ? Stie cineva pentru un administrator de bloc angajat in baza unei conventii civile care conform ordonantei 82/2010 ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru femeie de serviciu cami64 cami64 Buna ziua, In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu ... (vezi toată discuția)