avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce drepturi are copilul rezultat din concubinaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce drepturi are copilul rezultat din concubinaj?

Buna seara! Sora mea e maritata, are un copil. Recent a aflat ca sotul a avut o amanta, cetatean moldovean, care nu are drept de sedere in Romania, relatie in urma careia a rezultat un copil. Copilul amantei s-a nascut in Romania. Ce drepturi are acest copil in cazul in care a fost/nu a fost recunoscut (nu se stie) de tata? Poate amanta care nu are cetatenie romana sa cera, prin instanta, stabilirea paternitatii si acordarea pensiei alimentare? Care sunt caile pentru protejarea copilului rezultat in cadrul casatoriei?
Are aceleasi drepturi ca si copilul din cadrul casatoriei cu conditia stabilirii paternitatii. totodata poate beneficia si de pensie alimentara daca s-a cerut printr-o cerere de chemare in judecata.
Tatal isi poate recunoaste paternitatea printr-o declaratie la serviciul starii civile sau printr-un inscris autentic in fata notarului sau la judecatorie ori o poate tagadui.
Legiuitorul acorda mamei posibilitatea de a introduce actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, de regula, in termen de 1 an de la data nasterii copilului. Anterior acestui moment orice cerere introdusa in acest sens va fi respinsa ca prematura.
Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia
Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei produce efecte si pentru trecut: de la conceptie copilul este considerat al tatalui.
Daca paternitatea a fost stabilita, copilul va avea aceeasi situatie legala fata de parinte si fata de rudele lui ca si un copil din casatorie, de unde si urmatoarele efecte cu privire la nume, locuinta, succesiune, obligatia de intretinere, exercitarea drepturilor parintesti precum si alte drepturi.
Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine!
Inteleg ca amanta, desi nu e cetatean roman, si nici nu sta in Romania cu acte in regula, (e vb de Republica Moldova, stat in afara comunitatii europene) poate sa-l actioneze in instanta pe presupusul tata...
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2008
grigoriu alin, utilizator
da, poate sa-l actioneze in instanta pe presupusul tata.
Nu exista nicio diferenta intre copilul dv. si al amantei si nicio modalitate legala de protejare a copilului dv. fata de cel al amantei.
Ambii copii au aceleasi drepturi si nimeni nu le poate lua.
Nu inteleg de ce elis a spus ca actiunea introdusa inainte un termen este prematura... care termen? Actiunea introdusa inainte de nastere e prematura, ea se introduce intr-un an de la nasterea copilului. In anumite conditii insa, mama poate fi repusa in termen.
Sotul dv. unde sta? Cu dv.? Cu amanta? Ii plateste ceva acesteia sa-si intretina copilul?
Ma indoiesc de faptul ca acea femeie nu va incerca sa ia cetatenia romana ca urmare ca si copilul e cetatean... Adica sa obtina ceva din asta.
Aflati daca sotul a recunoscut copilul. Dar... daca nici nu puteti discuta cu el, asa cum pare, de ce va intereseaza atat amanta, cand e clar ca relatia dv. nu e tocmai ok.
Cred ca, spre binele copilului pe care il aveti, ar trebui sa va clarificati situatia.

Alte discuții în legătură

Am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain care nu figureaza pe certificatul de nastere GiuliaM GiuliaM Buna ziua! As dori si eu un sfat! Sunt studenta, am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain, insa el nu figureaza pe certificatul de nastere! Cum as putea ... (vezi toată discuția)
Ajutor doraa doraa BUNÃ!AM MARE NEVOIE DE AJUTOR!AM UN BÃIAT DE 3 ANI CARE S-A NÃSCUT ÎN ROMÂNIA, TATÃL LUI FIIND CETÃŢEAN COSTARICAN. Aª VREA SÃ ªTIU CE AR TREBUI SÃ ... (vezi toată discuția)
Stabilirea filiatiei prin hotarare judecatoreasca Valentin Iftimiu Valentin Iftimiu Sa va explic problema sioate ma ajuta cineva. El si ea s-au cunoscut in Israel, unde au conceput un copil. El e roman, ea moldoveanca. pe certificatul de ... (vezi toată discuția)