avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot primi indemnizatie pentru cresterea copilului?

Vreau sa stiu daca urmatorul articol este inca valabil sau daca a fost modificat.

La articolul 4 alineatul (7), dupa litera i) se introduc patru noi litere, literele i1) - i4), cu urmatorul cuprins:
"i1) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar, organizat potrivit legii, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, considerandu-se inclusiv perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, si inceperea invatamantului universitar, in acelasi an calendaristic;
i2) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant preuniversitar si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
i3) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant universitar cu sau fara examen de licenta sau de diploma si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
i4) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj."

Eu sunt acum insarcinata in 5 luni. In februarie 2010 am absolvit cursurile de zi - masterat, urmand ca in octombrie 2010 sa incep un nou master. Voi naste in aprilie si vreau sa stiu daca ma pot incadra la litera i3.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 15 Februarie 2011
1. Era bine daca dupa primul masterat va inscriati la Agentia de Somaj (v.i4).
2. Prevederile legale din Norma de aplicare a OUG 148/2005, prezentate de dvs. mai sus, sunt in vigoare.
3. Mergeti, totusi, la Agentia de Prestatii Sociale, care plateste indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani, sa vada cazul dvs. si sa va dea verdictul corect.
4. Parerea mea este ca indepliniti conditiile de a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.
Multumesc mult pentru raspuns. Vroiam sa stiu in primul rand daca sunt in vigoare pentru ca doar acolo ma pot incadra. Nu m-am inscris la somaj pentru ca in acel moment lucram ( totusi nu pot beneficia de indemnizatie tinad cont de acest criteriu pentru ca am intrerupere in munca).
La al doilea master m-am inscris dupa ce am aflat ca sunt insarcinata (in sesiunea din toamna) tocmai pe considerentul ca as putea primi indemnizatia. Prin urmare, in cazul in care acest lucru nu s-ar intampla nu as mai continua masterul.
De la Agentia de Prestatii Sociale am primit un raspuns negativ, dar as fi vrut sa vb cu un jurist (nu cu functionarul de la ghiseu) pentru ca nu stia de existenta acestui articol.
Am sunat si la AJPS dintr-un alt judet, si de acolo mi-au spus ca e posibil sa nu primesc pentru ca sunt la al doilea master. Cu toate acestea, legea nu prevede o astfel de conditie. Intreband pe baza carui articol am primit un astfel de raspuns..mi-a raspuns ca nu asta conteaza si mi-au inchis.
1. Asa procedeaza acesti functionari care nu sunt competenti.
2. Daca ar fi competenti ar da si baza legala a raspunsului lor. Criteriul de angajare pentru ei nu este acela al competentei profesionale.
3. Daca veti intreba la AJPS din 4 judete veti primi 5 (!?) raspunsuri diferite, niciunul in favoarea dvs.
3. Faceti o scrisoare catre ANPS, trimisa prin posta, cu confirmare de primire, si vor fi obligati sa va raspunda acasa, tot in scris. cereti sa vi se dea si baza legala a raspunsului.
4. Daca doriti, spuneti-ne si noua raspunsul primit. Succes!
Multumesc mult pentru indrumari. Asa am sa procedez.
Am trimis un mail si am primit urmatorul raspuns (intr-o scrisoare atasata, semnanta de directorul executiv):

Referitor la scrisoarea dumneavoastra privind condiitiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevazute de OUG 148/2005, inaintata instantei noastra sub nr..., va comunnicam urmatoarele:
Dumneavoastra nu va incadrati in niciuna din situatiile prevazute la alin.(7) al art. 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor ordonantei mentionate mai sus, deoarece aveti descoperita perioada martie 2010-septembrie 2010, deci nu veti putea beneficia de prevederile OUG 148/2005.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Beem Beem Am terminat facultatea anul acesta cu licenta in septembrie, iar acum sunt insarcinata. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie luanduse in ... (vezi toată discuția)
Sunt inscrisa la master, o sa nasc in aug 2010. pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? mariamihaela mariamihaela buna ziua! sunt noua pe aici... si forumul este foarte interesant... as vrea sa stiu si eu dc pot lua indemnizatia pentru copil in urmatoarele conditii: - ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie roxana.09 roxana.09 Buna ziua! Daca am terminat facultatea in 2017 si am nascut anul acesta, pot beneficia de indemnizatie crestere copil? Am depus toate actele necesare, insa ... (vezi toată discuția)