avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... compatibilitate profesia de avocat cu cea de detectiv ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

compatibilitate profesia de avocat cu cea de detectiv particular

Buna ziua , stie cineva daca legea prevede posibiliatea ca o persoana sa aiba 2 calitati in acelasi timp si anume cea de avocat si in paralel sa aiba si o firma de detectivi? Este interzis?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Adrian Marta , Avocat 19:48, 11 Septembrie 2011
Legea 51/1995
Art. 14
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b)ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c)exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Art. 15
Exercitarea profesiei de avocat este compatibila cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b)activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior;
c)activitatea literara si publicistica;
d)calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.
Nu cred ca exista vreo incompatibilitate pentru a infiinta o asociatie de detectivi; singurul caz de incompatibilitate in opinia mea ar fi cel al avocatelor, mai ales al celor care pretind ca nu plang.Argument?Unul de bun simt, si anume, mentinerea in participarea la jocul democratic prin asistenta si reprezentarea clientilor si nu pierderea timpului cu detectivii particulari.
Pt giaitarzan: era doar o curiozitate, asta nu inseamna ca sunt avocat referitor la aluzia dvs referitor la statusul meu.... si da, daca doresc pot sa-mi pun la status si " i like menage a trois" de exemplu, este problema mea si nu priveste pe nimeni acest lucru... eu am cerut doar o parere si una autorizata nu ironii si bagari in seama.:rtfm:
Poate, dar numai in calitate de asociat intr-o societate comerciala nu si in calitate de administrator. Cele doua profesii au legi diferite care le reglementeaza, respectiv avocatura Legea nr. 51/1995 iar detectivii particulari Legea 329/2003.
Statutul avocatilor
Art. 30. - (1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerţ exercitate cu sau fără autorizaţie;
b) calitatea de asociat într-o societate comercială în nume colectiv, de comanditar într-o societate comercială în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni;
c) calitatea de administrator într-o societate comercială în comandită pe acţiuni;
d) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acţionar la societăţile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acţiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată, cu obligaţia de a aduce acest fapt la cunoştinţa decanului baroului în care îşi exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicaţiile asupra condiţiilor în care el exercită funcţia de membru al consiliului de administraţie şi va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidenţialităţii.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază că exercitarea funcţiei de membru al consiliului de administraţie este sau devine incompatibilă cu demnitatea şi cu regulile de conduită impuse avocaţilor poate, în orice moment, să solicite celui interesat să părăsească funcţia pe care o ocupă. Decizia consiliului baroului va fi comunicată, de îndată, avocatului în cauză. Dispoziţiile art. 27 alin. (5) şi (6) din prezentul statut se aplică în mod corespunzător.
(5) Încălcarea de către avocat a prevederilor alin. (4) din prezentul articol constituie abatere disciplinară gravă.
Legea 329/2003
art. 2 al. 4
(4) Asociaţii sau acţionarii persoane fizice ai societăţilor specializate de detectivi particulari, înfiinţate conform alin. (1), trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute de art. 5 lit. d) şi e).
Deci un avocat care indeplineste conditiile de la art 5 lit d si e poate fi asociat intr-o societate de detectivi particulari dar nu poate avea calitatea de detectiv particular

Alte discuții în legătură

Avocati si afaceri Caprica Caprica Este posibil ca un avocat in timpul stagiaturi sa mai aibe si un alt job in alt domeniu?(presupunand ca ar avea timpul necersar) Si apoi ar putea sa isi ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati avocat PAS22 PAS22 Sunt asociat unic intr-un SRL si intentionez sa cesionez 90% din partile sociale, sotului meu, iar administrator sa fim amandoi. Sunt in caz de ... (vezi toată discuția)
Restrictii avocat Talida Covaci Talida Covaci Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare care ii interzice unui avocat (definitiv, membru in barou) sa fie administrator sau asociat intr-un ... (vezi toată discuția)