avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... INCOMPATIBILITATI AVOCAT
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

INCOMPATIBILITATI AVOCAT

Sunt asociat unic intr-un SRL si intentionez sa cesionez 90% din partile sociale, sotului meu, iar administrator sa fim amandoi. Sunt in caz de incompatibilitate cu profesia de avocat??
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:05, 12 Ianuarie 2010
Art. 14 Legea nr 51/1995
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.


&4 - Incompatibilitati (Statutul profesiei de avocat)


Art. 28
Pentru primirea in profesie si pentru exercitarea acesteia avocatul trebuie sa nu se gaseasca in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de Lege.

Art. 29
Nu este incompatibil avocatul salarizat in interiorul profesiei de avocat.

Art. 30
(1)Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, daca legi speciale nu prevad altfel:
a)faptele personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie;
b)calitatea de asociat intr-o societate comerciala in nume colectiv, de comanditar intr-o societate comerciala in comandita simpla sau in comandita pe actiuni;
c)calitatea de administrator intr-o societate comerciala in comandita pe actiuni;
d)calitatea de presedinte al consiliului de administratie, administrator unic, sau membru in comitetul de directie al unei societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata.
(2)Avocatul poate fi asociat sau actionar la societatile comerciale cu raspundere limitata sau la cele pe actiuni.
(3)Avocatul poate indeplini functia de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, cu obligatia de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului in care isi exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicatiile asupra conditiilor in care el exercita functia de membru al consiliului de administratie si va prezenta toate documentele doveditoare in acest sens, cu respectarea regulilor confidentialitatii.
(4)Daca consiliul baroului apreciaza ca exercitarea functiei de membru al consiliului de administratie este sau devine incompatibila cu demnitatea si cu regulile de conduita impuse avocatilor poate, in orice moment, sa solicite celui interesat sa paraseasca functia pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicata, de indata, avocatului in cauza. Dispozitiile art. 27 alin.
(5) si
(6) din prezentul statut se aplica in mod corespunzator.
(5)Incalcarea de catre avocat a prevederilor alin.
(4) din prezentul articol constituie abatere disciplinara grava.

Art. 31
(1)Incompatibilitatii prevazute de Lege se verifica si se constata de catre consiliul baroului, chiar si din oficiu.
(2)Avocatul devenit incompatibil are obligatia sa incunostinteze in scris consiliul baroului, solicitand trecerea sa de pe Tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei pe Tabloul avocatilor incompatibili.
(3)Continuarea exercitarii profesiei dupa intervenirea cazului de incompatibilitate constituie exercitarea fara drept a profesiei de avocat, cu consecintele prevazute de lege.

Art. 32
(1)In aplicarea art. 24 alin.
(1) din Lege, consiliul baroului nu poate emite din oficiu decizie de trecere pe Tabloul avocatilor incompatibili fara ascultarea avocatului.
(2)Avocatul va fi convocat in vederea ascultarii prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Lipsa nejustificata a avocatului la data indicata in convocare nu impiedica luarea masurii.
Referitor la alin.c ,Art. 14 din Legea nr 51/1995cu privire la exercitarea nemijlocita a faptelor materiale de comert cum interpretati?
Calitatea de avocat e incompatibila cu functia de administrator, nu si cu calitatea de asociat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restrictii avocat Talida Covaci Talida Covaci Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare care ii interzice unui avocat (definitiv, membru in barou) sa fie administrator sau asociat intr-un ... (vezi toată discuția)
Compatibilitate profesia de avocat cu cea de detectiv particular ContSters172951 ContSters172951 Buna ziua , stie cineva daca legea prevede posibiliatea ca o persoana sa aiba 2 calitati in acelasi timp si anume cea de avocat si in paralel sa aiba si o ... (vezi toată discuția)
Asociat unic irina2011 irina2011 Buna ziua,ma poate lamuri cineva cu privire la o problema? Conform legii de exercitare a profesiei de avocat stiu ca pot fi actionar sau asociat la o societate ... (vezi toată discuția)