avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocati si afaceri
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocati si afaceri

Este posibil ca un avocat in timpul stagiaturi sa mai aibe si un alt job in alt domeniu?(presupunand ca ar avea timpul necersar)

Si apoi ar putea sa isi deschida si o alta firma (de exemplu un restaurant) la care sa fie el patron sau actionar?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 14:00, 2 Octombrie 2010
Art. 30
(1)Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, daca legi speciale nu prevad altfel:
a)faptele personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie;
b)calitatea de asociat intr-o societate comerciala in nume colectiv, de comanditar intr-o societate comerciala in comandita simpla sau in comandita pe actiuni;
c)calitatea de administrator intr-o societate comerciala in comandita pe actiuni;
d)calitatea de presedinte al consiliului de administratie, administrator unic, sau membru in comitetul de directie al unei societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata.
(2)Avocatul poate fi asociat sau actionar la societatile comerciale cu raspundere limitata sau la cele pe actiuni.
(3)Avocatul poate indeplini functia de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, cu obligatia de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului in care isi exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicatiile asupra conditiilor in care el exercita functia de membru al consiliului de administratie si va prezenta toate documentele doveditoare in acest sens, cu respectarea regulilor confidentialitatii.
(4)Daca consiliul baroului apreciaza ca exercitarea functiei de membru al consiliului de administratie este sau devine incompatibila cu demnitatea si cu regulile de conduita impuse avocatilor poate, in orice moment, sa solicite celui interesat sa paraseasca functia pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicata, de indata, avocatului in cauza. Dispozitiile art. 27 alin. (5) si (6) din prezentul statut se aplica in mod corespunzator.
(5)Incalcarea de catre avocat a prevederilor alin.
(4) din prezentul articol constituie abatere disciplinara grava.
Buna ziua !
Cititi Legea 51/ 1995 a avocaturii, republicata si actualizata privind incompatibilitatile, art. 14.
Pentru a sti cu ce este compatibila activitatea de avocat, cititi art. 15 din aceeasi lege, care specifica clar :
"Exercitarea profesiei de avocat este compatibila cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b) activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior
c) activitatea literara si publicistica;
d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii."
Adica a fi stagiar nu schimba interzicere... In Spania nimic asemanator nici ca definitiv. Stie cineva daca in alti tari exista aceas incompabilitatea?. Mi se pare ca reflexa o idea de avocat prea inalta. In orice caz mi se pare bine. Restaurarea fiind detinuta de o societatea cu raspundere limitata sau pe actiune si administrata de altcineva, nu conteaza daca detine 100% de participare, e pozibil, conform art. 30 citat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic irina2011 irina2011 Buna ziua,ma poate lamuri cineva cu privire la o problema? Conform legii de exercitare a profesiei de avocat stiu ca pot fi actionar sau asociat la o societate ... (vezi toată discuția)
Avocat administrator V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi ... (vezi toată discuția)
Compatibilitate profesia de avocat cu cea de detectiv particular ContSters172951 ContSters172951 Buna ziua , stie cineva daca legea prevede posibiliatea ca o persoana sa aiba 2 calitati in acelasi timp si anume cea de avocat si in paralel sa aiba si o ... (vezi toată discuția)