avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen contract inchiriere pe OUG 40/1999
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen contract inchiriere pe OUG 40/1999

Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care sunt conditiile dupa N modiifcari ale OUG 40/1999 ?? A ramas tot o chirie maxima de 15% din venit ? si TERMENul e de 5 ani de la data dispozitiei sau a punerii in posesie sau a inscrierii la DITL?? Se aplica O.U.G. nr. 8/11-03-2004? Notificarea prin scrisoare rec+conf primire trimisa prin executor judecatoresc trebuie sa aiba un terrmen minim de 15 zile sau mai mult? Ce trebuie scris in notificare ca sa fie perfect in concordanta cu legea?
Cel mai recent răspuns: studenta80 , utilizator 16:55, 10 Noiembrie 2008
Ordonanţă de urgenţă nr. 40/1999 se refera la protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe. In acest sens, nivelul maxim al chiriei pentru locuinţele care aparţin domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia, pentru locuinţele de serviciu, locuinţele de intervenţie şi căminele pentru salariaţi ai societăţilor comerciale, companiilor şi societăţilor naţionale şi ai regiilor autonome şi terenul aferent acestora nu poate depăşi 15% din venitul net lunar pe familie în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depăşeşte salariul mediu net lunar pe economie. În cazul în care venitul net lunar pe membru de familie se situează între venitul mediu net lunar pe economie şi dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei lunare nu poate depăşi 25% din venitul net lunar pe familie.
Pentru locuinţele proprietate particulară a persoanelor fizice şi juridice prevăzute de lege, chiria se stabileşte prin negociere între proprietar şi chiriaş cu ocazia încheierii noului contract de închiriere, nivelul maxim al chiriei fiind cel mentionat mai sus.

Ordonanţă de urgenţă nr. 8/2004 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere face referire la privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale si nicidecum la prelungirea contractelor de închiriere privind suprafetele locative proprietate particulara.

Termenul de prelungire de 5 ani este calculat de la dat intrarii in vigoare a ordonantelor.


unde pot gasi textul exact al ordonantei 8/2004 pentru ca eu am doar nota de fundamentare? Continutul e diferit ?

Nota de fundamentare - O.U.G. nr. 8/11-03-2004
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2004 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere
Publicata în M.Of. nr. 278/30-03-2004

Prin prevederile art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001, au fost prelungite de drept, pentru o perioadă de 5 ani, contractele de închiriere privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, legal înregistrate, prelungite sau reînnoite conform Legii nr.17/1994 şi aflate în curs de executare.
Prin acelaşi text şi pe aceeaşi perioadă a fost prelungită şi durata contractelor de închiriere pentru spaţiile folosite de aşezămintele social-culturale şi de învăţământ, de partide politice, de sindicate şi de alte organizaţii guvernamentale, legal înregistrate.

Din coroborarea dispoziţiilor art.1 cu cele cuprinse în art.2-6 din respectiva ordonanţă de urgenţă rezultă cu certitudine că prevederile art.1 vizează doar prelungirea contractelor de închiriere pentru suprafeţele din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, deşi textul nu cuprinde expres această menţiune. Aceeaşi concluzie se desprinde şi din dispoziţiile art.7, potrivit cărora prelungirea contractelor de închiriere realizată în baza prevederilor art.1 rămâne valabilă şi în cazul redobândirii imobilelor respective de către foştii proprietari sau moştenitorii acestora după intrarea în vigoare a ordonanţei.

În cazurile prevăzute de art.6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001 şi, respectiv, art.15 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de 5 ani începe să curgă de la data naşterii noii situaţii juridice, respectiv de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de restituire în natură, fie de la data emiterii deciziei administrative de restituire în temeiul Legii nr.10/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm că pentru aceste situaţii data de 8 aprilie 2004 nu are relevanţă juridică, deoarece devine incident un termen de referinţă aleatoriu (data rămânerii irevocabile a unei hotărâri judecătoreşti sau data emiterii deciziei administrative de retrocedare).

Totodată, este de reamintit că, prin prevederile Secţiunii a 2-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001, s-a introdus instituţia "reînnoirii contractului de închiriere" care intervine în cazul contractelor de închiriere care expiră, fie la data de 8 aprilie 2004, fie la data împlinirii celor 5 ani care curg de la data rămânerii irevocabile a unei hotărâri judecătoreşti de restituire sau de la data emiterii deciziei administrative de retrocedare. În acest context normativ, semnalăm că respectiva ordonanţă de urgenţă în forma modificată în 2001 acoperă aproape toate situaţiile posibile legate de tranziţia raporturilor chiriaş/proprietar.

Cu toate acestea există anumite situaţii pentru care împlinirea datei de 8 aprilie 2004 are relevanţă juridică deosebită şi anume, contractele de închiriere pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe din fondul locativ de stat nerevendicat, care vor trebui prelungite de drept prin act normativ emis înainte de expirarea termenului. Este cazul a aproximativ 120.000 de contracte de închiriere care vizează unităţi locative aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale, fond locativ constituit din fonduri bugetare sau din acele imobile pentru care nu s-au formulat cereri de restituire.

Având în vedere că măsurile propuse vizează soluţionarea unor situaţii extraordinare şi deosebite din punct de vedere al interesului general prin reglementarea situaţiei juridice a aproximativ 120.000 contracte de închiriere la nivelul întregii ţări, prezentul act normativ îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituţie, republicată.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 8 din 11 martie 2004 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere
În vederea asigurării continuităţii contractelor de închiriere pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţă şi pentru cele privind garajele din imobilele care se află în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, a căror durată expiră la data de 8 aprilie 2004, elemente care vizează interesul public şi general şi constituie situaţie de urgenţă şi totodată extraordinară,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articol unic
(1)Durata contractelor de închiriere privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, care expiră la data de 8 aprilie 2004, se prelungeşte de drept pentru o perioadă de 5 ani.
(2)Durata contractelor de închiriere privind garajele din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, care expiră la data de 8 aprilie 2004, se prelungeşte, la cererea chiriaşilor, pentru o perioadă de 3 ani.
-****-
PRIM-MINISTRU

ADRIAN NÃSTASE

Contrasemnează:

Ministrul justiţiei,

Cristian Diaconescu

Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor,

Ioan Rus

Ministrul delegat pentru administraţia publică,

Gabriel Oprea


Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 278 din data de 30 martie 2004
pentru un imobil resituit prin dispozitie a primarului general, in temeiul legii 10/2001, in ianuarie 2008, chiriasul are dreptul la reinnoirea contractului potrivit oug 40/1999, dupa ce ii expira, adica incepand cu 8 aprilie 2009 ?
Eu nu inteleg... punerea in posesie inseamna ca se preda bunul ca proprietarul sa-l foloseasca dupa placul sau...
Ce punere in posesie e asta? Cica iti dau imobilul in posesie, da' nu intri in el nici 5 minute, ca il foloseste altul... pai de ce nui vi l-a dat la expirarea contractului, tot aia era...
In plus, in ce baza lasati chiriasul acolo? Aveti un contract cu el? Vi s-a cerut preluarea contractului sau cum?
Asori sa stiu cum vi s-a pus in posesie un imobil posedat de altul...
Punerea in posesie se face pentru un imobil liber...
:-/

Alte discuții în legătură

Oug 40/1999 mai se aplica? pynu pynu Buna ziua tuturor, revin cu un subiect care probabil a mai fost discutat pe acest forum intr-o anumita masura si care am inca nelamuriri , recent am citit din ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 40 din 1999 catavencu catavencu Va rog sa ma lamuriti daca aceasta ordonanta se mai aplica in totalitate sau partial in anumite cazuri. In ceea ce ma priveste am incheiat deja contracte din ... (vezi toată discuția)
Imobil revendicat 10/200,chiriasi care nu vor nici sa plece,nici sa semneze un contract de inchiriere ContSters95727 ContSters95727 Suntem mai multi copropietari al unui imobil cu teren pe care l-am castigat in urma legii 10/2001.Fostii chiriasi au stat pe o chirie modica de 120 ron (pt un ... (vezi toată discuția)