codul muncii la art.264 ca nu putem aplica nicio sanctiune disciplinara fara o cercetare disciplinara prealabila cu exceptia avertismentului scris, in contractul colectiv la nivel national scrie ca nu se poate da nicio sanctiune disciplinara fara o cercetare disciplinara prealabila nici macar avertismentul scris. Acuma eu dupa cine ma iau dupa codul muncii sau dupa contractul coletiv la nivel national?
Teoretic, CCM national este derogatoriu de la codul muncii, cel putin in parte.
Pe de alta parte, textul din CCM reia doar textul din cod cu privire la sanctiunile disciplinare, insa in cod art 267 instituie o exceptie care in opinia mea ramane o exceptie, desi in practica am intalnit societati care realizau cercetare disciplinara si pentru avertisment, pe considerentul ca avertismentul completat de cercetare ar avea un efect educativ asupra angajatului mai ridicat si astfel s-ar preveni indisciplina la locul de munca.
Parerea mea este ca exceptia instituita de cod este aplicabila, deci nu ar fi necesara efectuarea cercetarii disciplinare daca masura va fi avertisment.
In cazul in care se va contesta decizia de sanctionare , nu stiti care prevederi vor fi avute in vedere de instanta.E mai prudent sa faceti cercetarea disciplinara prealabila.
Sunt instante care au acceptat ideea ca norma prevazuta de art.267 alin.1 C.mun este o norma imperativa de la care partile nu pot deroga nici prin CCM si prin urmare, nu ar trebui sa se efectueze cercetarea disciplinara prealabila pentru a aplica sanctiunea avertismentului.
Sunt instante care au acceptat ideea prevazute de CCMN, cum ca si pentru avertisment trebuie efectuata cercetarea prealabila disciplinara.