avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avertisment scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avertisment scris

codul muncii la art.264 ca nu putem aplica nicio sanctiune disciplinara fara o cercetare disciplinara prealabila cu exceptia avertismentului scris, in contractul colectiv la nivel national scrie ca nu se poate da nicio sanctiune disciplinara fara o cercetare disciplinara prealabila nici macar avertismentul scris. Acuma eu dupa cine ma iau dupa codul muncii sau dupa contractul coletiv la nivel national?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 30 Noiembrie 2010
Buna intrebare!

Teoretic, CCM national este derogatoriu de la codul muncii, cel putin in parte.
Pe de alta parte, textul din CCM reia doar textul din cod cu privire la sanctiunile disciplinare, insa in cod art 267 instituie o exceptie care in opinia mea ramane o exceptie, desi in practica am intalnit societati care realizau cercetare disciplinara si pentru avertisment, pe considerentul ca avertismentul completat de cercetare ar avea un efect educativ asupra angajatului mai ridicat si astfel s-ar preveni indisciplina la locul de munca.

Parerea mea este ca exceptia instituita de cod este aplicabila, deci nu ar fi necesara efectuarea cercetarii disciplinare daca masura va fi avertisment.
sunt de acord cu dvs. insa mai astept pareri , multumesc
In cazul in care se va contesta decizia de sanctionare , nu stiti care prevederi vor fi avute in vedere de instanta.E mai prudent sa faceti cercetarea disciplinara prealabila.
Sunt instante care au acceptat ideea ca norma prevazuta de art.267 alin.1 C.mun este o norma imperativa de la care partile nu pot deroga nici prin CCM si prin urmare, nu ar trebui sa se efectueze cercetarea disciplinara prealabila pentru a aplica sanctiunea avertismentului.

Sunt instante care au acceptat ideea prevazute de CCMN, cum ca si pentru avertisment trebuie efectuata cercetarea prealabila disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere disciplinara naida gabriel naida gabriel decid sa dau un avertisment scris unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)