avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere disciplinara

decid sa dau un avertisment scris unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile si emiterea unei convocari la cercetare a salariatului vinovat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 13 Mai 2010
Art.75 din CCMN obliga la efectuarea cercetarii disciplinare si pentru avertisment.
1. Codul muncii spune:
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a) (AVRTISMENT SCRIS), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
3. Fiind mai favorabila salariatului, se aplica prevederea din CCMUNN,deci se procedeaza la efectuarea cercetarii disciplinare.
dar care este legea de baza (Codul Muncii sau CCMUNN 2007-2010)pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare luind in considerare art.263(2).Mentionez faptul ca lucram la CFR si cercetarea disciplinara (nota de relatii) se poate inmina salariatului in urmatoarea tura de serviciu,lucram in ture de 12/24/48,fara a fi necesara o convocare a salariatului la statie in timpul liber iar decizia de sanctionare ( exclusiv pentru AVERTISMENT SCRIS)se poate inmina in aceeasi tura
Potrivit CCMN, convocarea la cercetarea disciplinara se face cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.
Intr-adevar, Codul Muncii si CCMN se contrazic in ceea ce priveste procedura aplicarii sanctiunii disciplinare a avertismentului.

Cred ca in acest caz, sunt aplicabile dispozitiile CCM la nivel de unitate .... avand in vedere ca este vorba despre CFR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)